Sunday, September 25, 2016

Pengalaman berniaga tepi jalan part 2

Sepanjang aku jual popia pagi-pagi, ada jugak customer yang tanya benda yang aku tak jual. Ada yang tanya kalau aku ada jual popia sambal, bihun, karipap etc. Aku cuma tau buat popia goreng inti udang, sardin dengan daging je sebagai pilihan.

Bakul bersaiz inilah buat letak popia
Aku mula terfikir berniaga petang mungkin lebih baik. Kalau nak berniaga waktu pagi, biasanya orang mencari nasi lemak.

Wednesday, September 14, 2016

Pengalaman berniaga tepi jalan

Sebelum aku berniaga tepi jalan, aku kerja makan gaji je. Aku pernah jadi security guard lepas tu jadi graphic designer. Sebelum jadi security guard, aku buat kerja part time jadi computer tutor kat sekolah rendah. Sebelum jadi tutor, aku pernah buat direct selling.

Sebenarnya aku nak terus cerita pasal first time berniaga tepi jalan. Bila aku fikir balik mungkin ada baiknya aku kongsi sikit pasal kerja makan gaji. Sikit je pastu aku kembali ikut tajuk entri ni.

Sunday, October 25, 2015

Tips atasi orang cerewet dalam perniagaan

Sebagai peniaga, kita tak mungkin lari dari orang yang cerewet. Kenapa bukan pelanggan yang cerewet? Pelanggan maksudnya orang yang membeli sedangkan kalau tak membeli tu bukan pelanggan namanya.
Pelanggan cerewet?
Apa nak buat bila berdepan orang cerewet sewaktu kita berniaga?