Saturday, October 13, 2018

Dilarang Merokok di Restoran mulai January 2019

Saya memang benci orang merokok datang dekat-dekat dengan saya. Kalau nak datang dekat, sedut balik asap yang dihembus tu. Asap rokok tu bau busuk tau tak?

KERAJAAN menolak cadangan pengusaha restoran di negara ini yang mahu menyediakan ruang khas merokok susulan larangan merokok di semua premis terbabit mulai 1 Januari depan. - Foto BERNAMA
Mulai satu January 2019 nanti tak boleh merokok di kedai makan lagi ya.

Sunday, October 7, 2018

Masalah Vida dengan Aishah belum setel

Isu barang kemas palsu yang Aishah terima dari Vida masih tak setel lagi rupanya. Vida sanggup lagi bayar peguam dari bayar gantirugi dekat Aishah. Nak jaga bisnes ke nak jaga ego?
Vida kiri Aishah kanan.
Apasal tak boleh setel masalah ni dari awal?

Wednesday, October 3, 2018

Lokasi Berniaga Tepi Jalan Penting Sangat Ke?

Dalam topik kali ni, mari kita bincang pasal tempat berniaga tepi jalan. Penting sangat ke pilih lokasi berniaga tepi jalan ni?

Zikir murah rezeki.
Jom kita bincang sampai lebam.

Friday, September 28, 2018

Nasi Lemak tak habis jual?

Biasalah peniaga tepi jalan berdepan dengan masalah nasi lemak tak habis jual. Bawa 30 bungkus sekali tak cukup pulak. Bila minggu depan try bawak 50 bungkus eh dapat jual 15 bungkus je.
Apa nak buat dengan belen nasi lemak yang berlambak-lambak tu?

Wednesday, September 19, 2018

Company di Malaysia elak bayar SST?

Saya faham memang takde rakyat Malaysia yang enjoy bayar cukai. Kalau ada yang excited bayar cukai tu mungkin ada masalah mental. Paling baik pun orang bayar cukai sebab terpaksa walaupun atas sebab nak tolong bayar hutang negara, bayar duit repair jalan, bayar kos perubatan hospital awam, bayar gaji penjawat awam dan lain-lain.
SST maknanya Sales and Service Tax.
Persoalannya sekarang, adakah syarikat-syarikat di Malaysia bayar SST?