Sunday, October 25, 2015

Tips atasi orang cerewet dalam perniagaan

Sebagai peniaga, kita tak mungkin lari dari orang yang cerewet. Kenapa bukan pelanggan yang cerewet? Pelanggan maksudnya orang yang membeli sedangkan kalau tak membeli tu bukan pelanggan namanya.
Pelanggan cerewet?
Apa nak buat bila berdepan orang cerewet sewaktu kita berniaga?

Saturday, October 24, 2015

Friday, October 23, 2015

Kenapa MLM teruk?

Dulu aku pernah ikut mak dengan ayah aku beraya dekat Muar. Aku nak share sikit masa beraya dekat rumah kawan ayah aku masa tu.

anti mlm
Anti Multi Level Marketing

Mula-mula ayah aku dengan kawan dia berboraklah pasal masa dorang muda dulu..

Saturday, October 17, 2015

Tolak Gores dan Menang!

Orang menipu guna teknik gores dan menang bukan benda baru tapi dah lama dan banyak kali berlaku. Dari dulu sampai sekarang masih ada yang terpedaya.

Saharudin melawat rumah Musalmah yang ditipu
Korang bacalah sendiri kes penipuan gores dan menang ni..

Tuesday, October 13, 2015

Cuci kuali guna penyapu atau mop?

Kecoh seluruh Malaysia pasal video kedai makan mamak yang dah jadi viral. Ada yang kata pekerja mamak tu guna penyapu lantai buat cuci kuali. Ada pulak yang kata guna mop.

Pekerja bersihkan kuali guna penyapu atau mop?
Apa kata korang tengok video ni dulu..

Monday, October 12, 2015

Affiliate vs Dropship

Apa itu affiliate? Apa itu dropship? Mudah-mudahan korang fahamlah maksud kedua-duanya menurut pemahaman aku.

Affiliate maknanya perkenalkan customer untuk dapatkan produk/servis dari pihak tertentu dengan komisen/keuntungan yang dah ditetapkan.

Dropship pulak maknanya jadi wakil jual produk/servis untuk dapatkan keuntungan yang ditetapkan oleh diri sendiri.

Antara buat bisnes secara affiliate dan dropship, mana satu lebih menguntungkan?

Saturday, October 10, 2015

Pelanggan aiskrim Turki dipermainkan

Pernah dengar cerita pasal penjual aiskrim Turki? Aku cadangkan lebih baik jangan beli dari dorang kecuali korang rela dipermainkan.

Penjual aiskrim permainkan pelanggannya
Macam mana cara penjual aiskrim Turki permainkan pelanggan dorang?

Sate itik semakin laris

MENDAPAT idea membuat sate itik ketika melawat Jakarta, Indonesia, seorang penternak haiwan dari Kampung Budi, Mukim Lesung mengkomersialkan hidangan itu di sini.

Sate itik Mohd Fakhrul
Mohd Fakhrul Radzi Shaari, 36, berkata, pada awalnya dia bimbang dengan sambutan orang ramai khususnya di Pokok Sena kerana sehingga kini belum ada yang menjadikan itik sebagai sate di daerah itu.

Wednesday, October 7, 2015

Bisnes apa yang terbaik?

Kadang-kadang banyak pilihan lebih membantu berbanding sedikit pilihan. Lebih banyak perbandingan boleh dibuat dan lebih banyak info yang kita boleh dapat. Kadang-kadang sedikit pilihan lebih membantu daripada banyak pilihan. Bila pilihannya sedikit, lebih senang nak buat keputusan dan tak payah pening-pening nak buat banyak perbandingan.



Dah baca banyak info di internet tapi masih tak tahu bisnes apa yang terbaik. Dah baca idea-idea bisnes yang berlambak-lambak pun masih tak tahu nak buat bisnes apa. Macam mana ni?

Tuesday, October 6, 2015

Snek biji rambutan

Siapa sangka biji rambutan boleh dijadikan snek. Ia dibuktikan pensyarah Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang Mohamad Azli Razali, 38, yang menghasilkan snek dipanggil Rambuseed Florentine.

Biji rambutan
Beliau berkata, snek menggunakan 40 peratus biji rambutan yang dikeringkan sebagai bahan utama itu adalah sejenis manisan berasal dari Itali.

Friday, June 19, 2015

Pengalaman Berniaga di Pasar Part 3

Pengalaman Berniaga di Pasar Part 1 dan Pengalaman Berniaga di Pasar Part 2 korang dah baca? Kalau dah baca baru faham nak teruskan baca entri ni.

Pengalaman Berniaga di Pasar Bahagian Ketiga
Selain pasar malam, korang nak tau pasar kat mana lagi aku pergi berniaga?

Tuesday, June 16, 2015

Steamboat lagi

Kelmarin, aku dengan orang rumah pergi ke Restoran 3 Abdul buat kali kedua. Orang rumah aku ajak pergi sini lagi sekali hari Ahad so aku bawaklah makan kat sini lagi.

Dalam Restoran 3 abdul
Tak macam dalam entri Perniagaan Steamboat, kali ni aku kurang "menulis"..

Saturday, June 13, 2015

Pengalaman Berniaga di Pasar Part 2

Topik kali ini adalah sambungan dari Pengalaman Berniaga di Pasar Part 1
Sambungan dari Part 1

Pakcik Noh ada bagi cadangan kat aku cuba berniaga kat pasar malam Taman Suria. Aku pun setujulah, mana tahu ada rezeki lebih kat pasar malam Taman Suria pulak kan?

Thursday, June 11, 2015

Pengalaman Berniaga di Pasar Part 1

Kalau korang dah baca entri "Pengalaman berniaga di bazar", aku ada mention sikit pasal Pakcik Noh dengan anaknya Adli. Nama dorang tu ada kena mengena dengan pengalaman aku berniaga di pasar malam.
3 pasar 3 pengalaman
Dalam entri kali ini aku nak cerita sket pasal pengalaman aku berniaga di pasar..

Monday, June 8, 2015

Pengalaman berniaga di bazar

Pengalaman pertama berniaga di bazaar ni betul-betul jadi pengajaran buat aku. Dari sinilah bermulanya titik permulaan aku semakin bersemangat nak berniaga.

Pernah kena tanya macam ni?
Nak tahu bazaar pertama aku berniaga kat mana?

Saturday, June 6, 2015

Perniagaan Steamboat

Hari Khamis lepas aku dengan orang rumah keluar nak cari ubat tahan sakit gigi. Lepas kumur-kumur air suam campur garam pun rasa macam berdenyut-denyut je gigi aku ni. Keluar nak cari pharmacy banyak yang dah tutup. Last-last cari kat kedai runcit je beli ubat tahan sakit. Beli 2 bungkus baru RM2.00

Restoran 3 abdul
Dah settle cari ubat, jalan-jalan sikit kat Jalan Nibong cari tempat makan malam.

Friday, June 5, 2015

10 Minuman Pilihan Pelanggan Bazar

Entri lepas aku dah buat topik 10 Makanan Pilihan Pelanggan Bazar, kali ni aku nak kongsi 10 jenis air pilihan pelanggan di bazaar pulak.

Kopi O panas
Kalau nak tahu 10 jenis air yang aku maksudkan, jom check it out!

Wednesday, June 3, 2015

10 Makanan Pilihan Pelanggan Bazar

Sebelum ni aku dah cerita pasal "Berniaga tepi jalan di bulan Ramadhan", kali ni nak cerita pasal bazar pulak. Sepanjang pengalaman aku yang setahun jagung dalam perniagaan di bazar Ramadhan, faktor menarik perhatian orang ramai ialah makanan yang sedap.

10 Makanan Pilihan Pelanggan Bazar

Faktor kebersihan, pembungkusan dan layanan baik dari peniaga pun menjadi daya penarik tapi dalam topik ni aku fokus pada makanan yang laris di bazar.

Tuesday, June 2, 2015

Jualan murah perlu kebenaran KPDNKK

Kalau harga barang naik, salahkan peniaga tapi kalau peniaga turunkan harga barang kena denda pulak. Apa punya undang-undang ni?

Datuk Seri Hasan Malek
Barangsiapa yang nak buat promosi atau jual murah hendaklah dia dapatkan kebenaran dari KPDNKK. Kalau tidak...

Wednesday, May 27, 2015

Berniaga Tepi Jalan di Bulan Ramadhan?

Kalau tak masuk berniaga kat bazaar Ramadhan boleh ke berniaga tepi jalan di bulan Ramadhan? Boleh je tapi tengoklah produk apa yang nak dijual.

Gambar kucing bengal sekadar hiasan
Bazaar memang jadi tumpuan orang ramai cari juadah berbuka tapi...

Monday, May 25, 2015

Daftar Bazaar Ramadhan

Bulan lepas aku ada tanya Abang Sam bila boleh daftar bazaar Ramadhan tahun ni. Dia cakap mungkin bulan 5. Bila masuk bulan 5 aku sendiri sms Kak Ita, dah tahu ke bila boleh daftar bazaar Ramadhan. Dia kata kalau dah tahu nanti baru dia bagitahu.

Apam marble di bazaar tahun lepas
Lagi beberapa hari sebelum tarikh daftar bazaar, tiba-tiba Kak Ita call aku...

Wednesday, May 20, 2015

Hiatus

Lama betul aku hiatus dari blogging. Sejak pindah rumah ni, internet tak berapa nak OK kat Taman Daya, Jalan Nibong. Masa aku nak buat blog ni time tengah ada line. Line kejap ada kejap takde.

InsyaAllah lepas ni aku cuba tak hiatus lagi dari blog ni.

Stay tune!

Wednesday, May 6, 2015

Viral Bagus Untuk Perniagaan?

Sebelum aku cerita lebih lanjut pasal viral, korang tau tak apa itu viral? Perkataan viral amik dari perkataan virus. Sebaran gambar, video atau sebarang maklumat yang meluas di internet secara berulang-ulang dipanggil viral.

Viral definition from Google

Boleh tak gunakan viral untuk bisnes?

Thursday, April 30, 2015

Resepi kuih kusoi yang mudah

Resepi kuih kusoi atau kaswi ni orang rumah aku belajar dari nenek aku. Macam biasa lepas orang rumah aku tahu cara buat, dia edit sikit resepi ni. Aku cuma tukang kongsi je resepi kuih kusoi/kaswi kat blog ni.

kuih kusoi kegemaran ramai
Jom buat kuih kusoi.. senang je!

Resepi apam pisang gebu

Resepi apam pisang dari orang rumah aku. Bahan-bahan dengan cara buat apam pisang ni mudah je.

Kuih apam pisang
Tanpa buang masa, mari baca dan praktikkan cara buat apam pisang.

Tuesday, April 28, 2015

Restoran sup kepala ikan diserbu

KOTA BHARU - “Saya reda dengan ketentuan ini sebagai ujian ALLAH SWT kepada saya. Memang agak terkejut dengan serbuan ini, namun saya harap dapat berniaga semula seperti biasa selepas ini."

Pemeriksaan oleh KPDNKK Kelantan
Itu kata-kata pemilik restoran sup kepala ikan Pulau Pisang, Nik Mohd Noor Muhamad atau lebih dikenali sebagai ‘Pok Mat’ selepas kedainya di Jalan Pantai Cahaya Bulan (PCB) diperiksa penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) Kelantan, semalam.

Tolak ansur

Bila kita berbudi bahasa insyaAllah kita ada sikap tolak ansur bila orang lain cari pasal dengan kita. Kalau kita takde budi bahasa bermakna kita kurang ajar. Tolak ansur sangat penting bukan sahaja dalam perniagaan tapi dalam kehidupan seharian kita jugak.

Kenderaan JJU 98 "makan" parking orang lain
Kenapa tajuk entri kali ni "Tolak ansur"? Teruskan membaca..

Budi bahasa budaya kita

Budi bahasa memainkan peranan penting dalam hidup kita. Tak kira dengan siapa pun kita bercakap biar ada budi bahasa.

Budi bahasa melambangkan peribadi seseorang
Kenapa budi bahasa itu penting?

Sunday, April 26, 2015

Cermin Van Pecah

Kira-kira pukul 9.15, tiba-tiba je bunyi berdentum habis retak seribu cermin belakang van aku masa tengah berniaga. Kejadian berlaku angkara pekerja potong rumput syarikat SWM (Solid Waste Management). Tarikh kejadian Khamis 26 April 2015.

Cermin belakang van retak seribu
Dah setahun lebih aku berniaga kat sini tapi inilah kali pertama cermin belakang van aku pecah.

Tuesday, April 21, 2015

UFUN Scam Investigation

Hansa Thara-bundit turned herself into to the Thailand national police yesterday. Hansa is a member of the UFUN investigation that alleges the group scammed people out of 20 billion baht.

Ufun packages

Mrs. Hansa is 36-years old and states that she turned herself in to demonstrate that she has no intentions of fleeing the country. Currently, the police have 6 of 12 members in custody and are pursuing the rest. The group is said to have taken out fraudulent loans and ultimately cheated the public.

Tuesday, April 14, 2015

Permudahkan orang lain

Fikirkan cara untuk permudahkan orang lain. Setiap orang ada masalah, setiap masalah ada penyelesaiannya. Ada macam-macam cara boleh buat untuk tolong selesaikan masalah orang.

Jual kuih kusoi untuk penggemar kuih kusoi
Di antaranya ialah jual sarapan..

Tuesday, April 7, 2015

69 idea bisnes perkhidmatan

Khas untuk sesiapa sahaja yang berminat nak buat kerja sendiri atau bisnes dalam kategori perkhidmatan. Mula-mula baca dulu senarai 69 idea bisnes perkhidmatan. Kemudian pilihlah idea yang berkenan dari senarai ni untuk direalisasikan.

Apek tukang urut bergerak

1. Tukang urut
Kalau ada kemahiran mengurut sama ada belajar dari keluarga sejak turun temurun atau dari mana-mana tok guru mengurut, jangan sia-siakan bakat yang ada. Urut ni ada banyak kebaikan contohnya bagus untuk buang angin, betulkan urat terseliuh atau terpeleot, kuatkan tenaga batin dan sebagainya..Nak buat secara bergerak macam apek ni pun boleh jugak.

Friday, April 3, 2015

Peniaga digesa keluarkan resit GST

SHAH ALAM - Jabatan Kastam Selangor menggesa pemilik perniagaan yang berdaftar dengan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) seperti kedai runcit dan peralatan supaya mengeluarkan invois cukai atau resit yang memaparkan nombor GST untuk kemudahan pengguna.

Good and Service Tax
Pengarahnya, Datuk Badaruddin Mohamed Rafik berkata, perniagaan seperti kedai runcit harus mengeluarkan resit jualan yang menunjukkan GST enam peratus pada harga barangan yang dijual.

Thursday, April 2, 2015

Kerja Tetap

Biasa dengar perkataan "pekerjaan tetap" atau "pendapatan tetap"? Ada beza atau sama maksud je kedua-dua perkataan tu? 

Adakah kerja tetap itu sama dengan pendapatan tetap?
Kalau aku dengar je perkataan "kerja tetap" atau "pekerjaan tetap" secara automatic...

Tuesday, March 31, 2015

Full list of non-GST item

Putrajaya must change its current approach of educating the public on the goods and services tax (GST) by publishing immediately a list of tax-exempted items in every newspaper in the country, former minister Tan Sri Rafidah Aziz said.

Tan Sri Rafidah Aziz commenting about GST

The outspoken former international trade and industry minister said a clear list would help consumers to be better prepared for the new tax which takes effect tomorrow.

Apakah pekerjaan yang paling baik?

Dalam entry kali ini aku nak share sesuatu pasal pekerjaan paling baik menurut Rasulullah S.A.W.

Buatlah kerja dengan tangan sendiri

Pekerjaan apakah yang paling baik dan paling mulia? Melalui empat hadits shahih ini, Rasulullah S.A.W. menerangkannya kepada kita.

Friday, March 27, 2015

Jangan Pinjam Ah Long


KOTA BHARU - Seorang daripada tiga lelaki mengaku salah di mahkamah majistret, di sini, semalam, atas tuduhan mengedar risalah pinjaman wang tidak berdaftar atau ah long.

3 orang edar risalah ahlong ditahan
Leow Chee Yin, 21, berasal dari Alor Setar, Kedah, mengaku salah, sementara dua lagi yang menafikan tuduhan itu ialah Lim Soon Guan, 21, juga dari daerah sama dan Lim Ern Chiat, 42, dari Padang Besar Utara, Perlis.

Tekanan GST semakin terasa

Dalam entry sebelum ni aku ada buat topic "Bahang GST semakin terasa" tapi kali ni aku nak cerita lagi pasal GST. Bukan aku minta dapat tekanan dari GST tapi memang dapat rasa tekanan GST masa berniaga tepi jalan.

Website GST

Berniaga tepi jalan pun boleh terasa tekanan GST?

Friday, March 20, 2015

Cara Buat Produk Jenama Sendiri (Updated)

Masalah peniaga yang nak buat produk jenama sendiri ialah tak tahu nak buat macamana. Nak hubungi siapa? Nak tanya kat siapa? Dalam entry ini kalilah aku nak share info asas cara buat produk jenama sendiri khas untuk orang yang ada modal lebih dan ada idea nak buat produk jenama sendiri.

Logo halal Jakim
Caranya ialah dapatkan perkhidmatan dari kilang OEM. Apa itu OEM? Kat mana nak cari?

Tuesday, March 17, 2015

Ikhlas Berniaga

Ikhlas lebih mudah disebut dari dilaksanakan. Buat sesuatu tanpa mengharapkan sebarang ganjaran bukan mudah. Sebab itu kita selalu dengar orang cakap sedekah dengan ikhlas berbanding berniaga dengan ikhlas.

Bawa bertenang dan jadi ikhlas

Betul ke tak ada orang berniaga dengan ikhlas?

Tuesday, March 10, 2015

Bahang GST Semakin Terasa

Good & Services Tax atau lebih dikenali sebagai GST bakal dilaksanakan tak lama lagi. GST adalah cukai yang akan dikenakan pada semua product/service kecuali product/service yang telah disebut untuk dikecualikan. Tidak kira sama ada rakyat menyokong atau membantah pelaksanaan GST, kerajaan tetap nak laksanakan GST pada 1 April 2015.

Good & Services Tax
Tahu tak kenapa aku makin terasa bahang GST sekarang ni?

Thursday, March 5, 2015

The Customer is Always Right?

"The customer is always right" is a motto, slogan, or outright lie which exhorts service staff to give a high priority to customer satisfaction. It was popularised by pioneering and successful retailers such as Harry Gordon Selfridge, John Wanamaker and Marshall Field.

Harry Gordon Slfridge
They advocated that customer complaints should be treated seriously so that they should not feel cheated or deceived.

Sunday, March 1, 2015

Needs VS Wants

The difference between a need and a want is very simple.

You need? You want?
What is the difference between need and want?

Saturday, February 28, 2015

Harga minyak 1 Mac 2015

PETALING JAYA: Harga diesel dan petrol naik sebanyak 25 sen seliter mulai 1 Mac, demikian umum Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menerusi kenyataan pada Sabtu.

Harga minyak naik 1 Mac 2015

Accident Vannette dan Alza

Masa tengah niaga tepi jalan, tiba-tiba ada van Nissan Vannette merah dengan Perodua Alza hitam berdentum. Kedegang! Crash! Anggaran dalam pukul 9 pagi accident ni berlaku.

Polis(berpakaian gelap) datang ke tempat kejadian
Orang rumah aku kata, dorang nak claim insurance sebab tu panggil polis datang..

Tuesday, February 17, 2015

Alasan gagal berniaga?

Kalau nak cari alasan gagal berniaga memang macam-macam ada. Dengan tak cukup modalnya, tiada sokongan moral, tak cukup ilmu, tak cukup sifat, tak cukup makan, tak cukup korek hidung dan macam-macam lagilah alasan reason because sebab-musabab-kebab.

Jangan cari alasan!


Kalau dah tak minat berniaga tu memang macam-macam alasan yang keluar. Orang seperti ini lebih berminat kerja makan gaji. Sekurang-kurangnya itu lebih baik dari golongan penghalang perniagaan.

Saturday, February 14, 2015

Guerilla Marketing

Guerrilla Marketing is an advertising strategy that focuses on low-cost unconventional marketing tactics that yield maximum results.

Gorilla is not Guerilla
Guerrilla marketing may be the right solution for your small business. Why?

Friday, February 13, 2015

Putus asa dalam perniagaan?

Untung dan rugi tu perkara biasa dalam business.Semua orang berniaga tak nak rugi. Orang yang berhati kental dan tak kenal erti putus asa sahaja yang mampu menghadapi kerugian dalam business.


Ruginya berhenti menuju kejayaan

Teruskan membaca aku ada share tips jangan putus asa.

Thursday, February 12, 2015

Cara atasi masalah kewangan

Khas untuk orang yang bermasalah kewangan. Tips hebat ini pernah dibuat oleh banyak businessmen dan terbukti berjaya.

5 sen kumpul banyak-banyak bole beli top up.
Kalau korang ada masalah duit buat masa ini, teruskan membaca.

Sunday, February 8, 2015

Flanking Marketing

Have you heard about flanking marketing? If you are a new comer in business arena, you must read this entry until finish.

Flanking strategy


What is flanking marketing? Flanking marketing allows one company to displace a competitor in a peripheral market. Those companies that engage such strategies aim to capture a market segment that is not well served by the existing competition. As the flanking company moves in, other competitors must re-allocate their own resources to keep that targeted market, or end up ceding those customers to the flanking company.

Thursday, February 5, 2015

Terpaksa Jadi Famous

Boleh tak pemalu yang teramat sangat nak jadi peniaga? Jawapannya tak boleh. Kalau pemalu sahaja boleh lagi tapi kalau pemalu yang teramat sangat memang tak bolehlah.
Malu tunjuk muka
Dengan rasa malu, kita boleh elakkan buat perkara tak senonoh depan orang ramai. Kalau ada rasa malu, kita dapat jaga batas pergaulan kita dengan orang ramai terutama terhadap orang yang berlainan jantina. Kita jaga aurat pun sebab ada rasa malu.