Thursday, January 29, 2015

Cara Dapatkan Idea Kerja Sendiri

Dalam post entry ini kalilah aku nak share cara nak dapatkan idea business atau kerja sendiri. Secara personal bagi aku kerja sendiri ni ada 2 kategori iaitu jual produk dan sediakan perkhidmatan. Ada macam-macam produk boleh dijual sama ada produk sendiri atau jual produk orang lain untuk dapatkan komisen. Kerja sendiri dalam kategori sediakan perkhidmatan pun ada macam-macam cara juga sama ada guna kemahiran sendiri atau perkenalkan kemahiran orang lain untuk dapatkan komisen. Korang bacalah sampai habis kalau ada kekurangan nanti sila bagi comment.

Great idea!


Jual produk boleh jadi berbentuk fizikal contohnya jual laptop, iPhone, samsung galaxy note, powerbank, TV, almari, kereta, spare part kereta, alat tulis, nasi lemak, apam coklat, kuih seri ayu, tikar mengkuang, parang dan macam-macam lagilah produk fizikal. Kalau jual ebook, video, audio atau sebarang file secara online tu namanya jual produk digital.

Sunday, January 25, 2015

4 Basics Before Starting a Small Business

If you're looking for how to start a small business, please read this entry until finish. I'll share the 4 steps or basics you must have before starting a small business. If you lack one of these, you may ruin your own business.

Knowledgeable cat can sell breakfast lol


1. Knowledge
Knowledge is the king. If you have knowledge, preparation to start your own business will be easy whether you are selling products or providing services for your customer. Why your business is needed? How do you want to get knowledge as easy as possible? The answer is you must find what you're interested or experienced. For example if you were a police detective, you may start becoming a Private Investigator. You have network in Police Department and you've experienced yourself in many crime cases such as murder, rape, theft, robbery etc so knowledge about investigation is not a big problem for you.

Friday, January 23, 2015

Malaysia Best Blog 2015

Blog terbaik pada pandangan aku adalah blog yang fokus pada satu kategori atau niche yang tertentu. Kalau nak lari dari niche atau melencong sikit dari kategori asal blog pun cuma sikit-sikit je. Andaikata blog tu dah ada 10 posts, lari tajuknya cuma 2 atau 3 post sahaja maknanya 70% atau 80% content blog dia masih selari dengan niche atau kategori yang nak dipaparkan.

Contohnya kalau seorang blogger nak kongsi pasal motivasi, dia akan cerita pasal motivasi sepenuhnya. Kalau blog cacamarba memang banyak so senang nak cari. Kejap cerita pasal artis, kejap cerita pasal isu semasa, kejap itu kejap ini. Aku bukan anti blog campur aduk cuma aku lebih suka blog yang fokus pada niche walaupun update post 3 bulan 1 kali asalkan isi kandungan mantap.

Malaysia Best Blog 2015


Wednesday, January 21, 2015

Resepi apam coklat

Resepi apam coklat ni aku dapat dari mak aku. Resepi asal apam coklat ni telah diolah semula oleh orang rumah aku untuk jimat kos tapi maintain sedap. Tanpa buang masa mari kita mulakan sekarang..

apam coklat
Bahan-bahan

Tuesday, January 20, 2015

9 Low Class Business You Shouldn't Underestimate

In this entry I would like to share 9 low class business that can be done easily in Malaysia. Why I call it low class business? Because if you do one of the business I suggested in this entry, most likely you will be despised by your own family. I have gone through it as I mention in "Berniaga Tepi Jalan" (in malay language).

Ok, here's my idea about 9 low class business you shouldn't underestimate.

1. Cleaner

Cleaner

Sunday, January 18, 2015

Resepi Kuih Seri Ayu lembut dan gebu (updated)

Assalamualaikum.. Hari ni aku nak share resepi kuih seri ayu lembut dan gebu. Ada orang panggil puteri ayu, ada jugak yang panggil putu ayu, aku panggil kuih ni seri ayu je. Nama je lain-lain tapi kuih yang sama sebenarnya. Dapat resepi kuih seri ayu dari jiran sebelah dan diolah semula oleh orang rumah aku. 

Kuih seri ayu yang lembut dan gebu


Ok tanpa buang masa mari kita mulakan.

Friday, January 16, 2015

Uncle tukang urut

Apek si tukang urut
Uncle ni di antara regular customer aku. Setiap pagi dalam pukul 8 lebih dia datang beli nasi lemak. Dari jauh boleh nampak dia jalan kaki bawa payung.

Thursday, January 15, 2015

Accident di Taman Daya

Semalam pagi time tengah berniaga tiba-tiba dengar bunyi "Kedegang!" Bila aku toleh tepi ternampak motor dah terjatuh. Ada satu orang lelaki pakai helmet jalan terhincut-hincut dekat sebelah kereta Kelisa putih. Kereta Kelisa tu pun berhenti kat tepi.

Driver yang keluar tu nampak macam perempuan tua cinalah. Mamat yang tadi jalan terhincut-hincut tu dah terduduk dah. Aku nampak macam ada lagi sorang perempuan pakai helmet jalan dekat lelaki tu mungkin isteri dia ke atau adik dia ke tak tahulah. Tak nampak sangat jalan terhincut-hincut macam lelaki tu.

Bulatan merah tu motor terbaring atas jalanraya