Friday, March 20, 2015

Cara Buat Produk Jenama Sendiri (Updated)

Masalah peniaga yang nak buat produk jenama sendiri ialah tak tahu nak buat macamana. Nak hubungi siapa? Nak tanya kat siapa? Dalam entry ini kalilah aku nak share info asas cara buat produk jenama sendiri khas untuk orang yang ada modal lebih dan ada idea nak buat produk jenama sendiri.

Logo halal Jakim
Caranya ialah dapatkan perkhidmatan dari kilang OEM. Apa itu OEM? Kat mana nak cari?


OEM ialah Original Equipment Manufacturer. Ada banyak kilang OEM yang berstatuskan GMP/Halal/IMP/HACCP di Malaysia. Contohnya ialah IMP (Islamic Manufacturing Practic), Kelantan Biotech Corporation dan Amecrown Group. Ketiga-tiga kilang OEM ini adalah sebahagian dari kilang-kilang OEM yang ada di Malaysia.

Peralatan kilang IMP

Kalau nak buat produk makanan, cari kilang OEM yang khusus buat makanan. Seandainya lebih berminat nak keluarkan produk kosmetik, sila cari kilang OEM yang khusus untuk pengeluaran kosmetik. Maknanya korang carilah kilang OEM yang sesuai dengan product yang hendak dibuat.

Lepas settle urusan dengan kilang OEM, cari pulak syarikat yang buat printing and packaging seandainya kilang OEM hanya fokus kepada pengeluaran product. Apa-apa hal korang boleh bincang dengan pihak kilang OEM, insyaAllah dorang boleh bagi cadangan.

Bila product dah siap packaging, masa untuk marketing pulak. Buatlah iklan di majalah dan suratkhabar. Kalau ada modal lagi tinggi, buat iklan product di TV dan radio. Cari satu pengedar untuk setiap negeri. Dana untuk maketing kena sentiasa ada.

Barisan kenderaan Amecrown Group


Modal untuk product dalam lingkungan 10k-20k tak termasuk marketing. Modal untuk marketing lebih tinggi dari modal untuk product. Prepare 10k atau lebih setiap bulan untuk marketing. Kalah marketing bermakna kalah perniagaan. Marketing memainkan peranan penting dalam business product keluaran jenama sendiri.

Mesin buat sabun Kelantan Biotech

Sebagai langkah keselamatan sediakan sekurang-kurangnya 300k untuk menceburi business product brand sendiri. Modal keluaran product memang rendah tapi marketing tu menelan belanja yang tinggi. Tengoklah macam product D'herbs "terlajak laris" yang selalu keluar kat TV. Entah berapa banyak duit keluar untuk iklan sahaja..

Kenapa aku tekankan pengiklanan/marketing dalam business product brand sendiri? Business keluaran product brand sendiri tak sama macam berniaga tepi jalan. Kalau pengiklanan yang power dilakukan secara meluas, produk keinginan boleh ditukar menjadi suatu keperluan walaupun tak perlu pun sebenarnnya. Oleh itu tidak perlu risau pasal produk keluaran korang sama ada lebih kepada keperluan atau keinginan, yang penting marketing kena power.

Untuk sebarang pertanyaan lebih lanjut pasal buat produk jenama sendiri sila hubungi mereka:


Islamic Manufacturing Practic
Address:
IMP Solution, 16-ACD, MENARA A, TINGKAT 4, PERSIARAN MPAJ,
JALAN PANDAN UTAMA, PANDAN INDAH, AMPANG 55100, Kuala Lumpur
Tel. Ofis: 03-42855088
Mobile: 019-5649016 (Zahidan)
Website: http://halalmanufacturing.com

Kelantan Biotech (banyak complaint)
Address:
Kelantan Biotech Corporation Sdn Bhd (718287-A)
Lot 3174, Depan Masjid Batu 23
Jalan Machang-Kota Bharu
18500 Machang
Kelantan

TEL: 09 - 976 5280 / 09- 977 5280
FAKS: 09 - 976 5282
EMAIL: inquiry@kelantanbiotech.com.my
WEB : http://kelantanbiotech.com.my

Amecrown Group
For B2B services, please contact:
Address:
Lot F1-49, Selayang Capitol Complex (Summit Square),
Selayang Kepong Expressway.68100 Batu Caves,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Email:
B2BCustomerService@amecrown.com.my


For B2C services, please contact:
Address:
Lot F1-49, Selayang Capitol Complex (Summit Square),
Selayang Kepong Expressway.68100 Batu Caves,
Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Email:
B2BCustomerService@amecrown.com.my

Tel: +603-6136 0908
Fax: +603-6120 8908
Website: http://amecrown.com.my


Jenama Halal
Alamat:
Wisma World Class Group,
Suite No. 9A, 1st Floor,
Jalan Keluli AP7/AP Seksyen 7,
Shah Alam 40000 Selangor, Malaysia

Email: ownprivatelabel@gmail.com

Tel. Hotline 24/7: 010-319 3477 / 010-3234 777
Tel. Pejabat: 03-33599577
Fax: 03-33599577
Website : http://jenamahalal.com


(Tambah info kilang oem pada 25/10/2015)

A1 Kilang Kosmetik 
Alamat :
No.32, Hala Perusahaan Keledang Utara 2,
Kawasan Perusaan Menglembu,
31450 Menglembu, Perak, Malaysia.

email :
dr.origin@hotmail.com
dr.orizi.andywoon@gmail.com


Nombor Telefon :
Panggilan: +6010-3997009 / +6010-3997001 / +605-2828001
Whatsapp: +6012-4608276 / +6012-5582951 / +6017-4661314

Website : http://a1kilangkosmetik.com


(Tambah info kilang pada 19 september 2016) Kilang buat penapis air macam Bioaura dan yang seangkatan dengannya.

Tk Multitrade Sdn. Bhd.
Showroom :
15 & 17, Jalan Psk 9, Pusat Perdagangan Seri Kembangan, 43300 Seri Kembangan, Selangor, Malaysia.
Tel : 03-8945 9329
Fax : 03-8945 7329
Email : sales@tkmsb.com

Factory:
11, Jalan BA/3, Kawasan Perindustrian Bukit Angkat (2), 43300 Kajang, Selangor.
Tel : 03-8740 2499
Fax : 03-8740 5527

Website : www.tkmsb.com


(Updated 24 disember 2016)
Kilang buat sos dan kicap.

Alamat :
Yakin Sedap Sdn Bhd (442590-W)
No. 5 & 7, Jalan Kamunting 3,
Perindustrian Jalan Kamunting,
Seksyen BB6, 48300 Bukit Beruntung,
Selangor Darul Ehsan.

Telefon : +603-67331023
Fax : +1700814284
Email : sales@yakinsedap.com.my
Website : www.yakinsedap.com.my


Di sini juga aku share sikit company khas untuk printing dan packaging. Sila tengok :

PP Producsts
Nikko Packaging
Teknik Print


Good luck with your own brand's product!

Saya minta maaf kepada semua pembaca yang bertanya dalam post ni. Tak terjawab saya sebab banyak sangat.

Kepada pemilik atau wakil kilang OEM, sila letak nama kilang, website, email dan nombor telefon di ruangan komen. Insya Allah nanti saya update lagi post ni bagi memudahkan pihak yang nak keluarkan produk sendiri berurusan dengan anda.

232 comments:

  1. betul tu
    iklan dan promosi memang mainkan peranan

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sebab modal iklan lebih tinggi dari modal product.

      Delete
  2. Terima kasih tuan kerana berkongsi. Tak semua orang tahu 'rahsia' ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama, saya harap sesiapa yang ada modal besar nak keluarkan produk jenama sendiri ambil peluang gunakan 'rahsia' ni.

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  3. Tak pernah tahu proses ini kalau nak buat produk jenama sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. JOM BUAT PRODUK JENAMA SENDIRI BERSAMA KILANG BERSTATUS GMP PALING LAMA BERTAPAK DI MALAYSIA.

      Anda berminat menjadi Usahawan? Ingin menjadi Jutawan? Pernah mengimpikan produk jenama sendiri? Tetapi tiada panduan mau hubungi siapa?

      Hubungi kami segera kerana kepakaran dan pengalaman kami selama 20 tahun dalam Penyelidikan dan Pembangunan (RnD) menghasilkan produk jenama sendiri yang bermutu.

      Peniktirafan Kilang OEM (Original Equipment Manufacturing) yang berstatus GMP mendapat penarafan status halal yang diiktiraf oleh pakar di Malaysia.

      sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadis:

      Maksudnya : “Dari Abi Said Radiallahuanha, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Peniaga yang benar lagi amanah itu tempatnya bersama nabi-nabi, para sadiqin dan pejuang agama yang mati syahid. (Riwayat Al Imam At-Termidzi).

      JOM BERNIAGA BERSAMA KAMI!!!!!!!!!

      Produk yang ditawarkan oleh kami seperti:-

      1) Produk Pencerahan
      2) Produk Kecantikan
      3) Perlangsingan Badan
      4) Tenaga Lelaki & Wanita
      5) Produk Minda
      6) Produk Berasaskan Sunnah
      7) Detoksifikasi
      8) Dalaman Wanita
      9) Otot & Sendi
      10) Anti - Penuaan
      11) Body Builder Supplement (Pre workout)
      12) Produk Penyusuan
      13) Peransang Seks
      14) Produk wanita selepas pantang

      Produk kosmetik

      15) Loose Powder,foundation, lip tint, lip gloss, lip matte, eye liner
      16) Skin Care set ( 3in1, 4in1, 5in1; cleanser, day cream, night
      cream, serum, toner)
      17) Facial Mask
      18) Toiletries product( Hair care, body care, baby care)
      19) Oder Care (deodarant, perfume)
      20) Pomade (oil based, water based)
      21) Feminine Wash
      22) Aromatherapy

      Pilihan jenis produk yang kami tawarkan ialah :-

      1) Tablet Kunyah
      2) Sachet ; Telan terus atau Bancuh
      3) Serbuk dalam jar
      4) Cecair (Liquid)

      jombuatproduk#bangunlahbangsaku#produksucidanhalal#kilangoemkedah#produkcantik#produkselamat#jutawanhartawan#suplementkurus#vitaminsihat

      Marketing Manager RUZA

      📞hotline 013 4335900
      Hubungi 012 4859124

      Delete
    2. Hantarkn detail utk produk kosmetik.. moq plg rendah brape?

      Email : ctmasturah@gmail.com

      Tq

      Delete
  4. Memang banyak syarikat yang buat produk OEM begini. Ynag penting syarikat pengeluarnya mementingkan kualiti produk walaupun bukan dikeluarkan atas nama sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kualiti itu satu keutamaan tapi keluarkan produk atas nama orang lain tu macamana? Kalau jual produk orang lain saya fahamlah maknanya amik komisen. Setahu saya kalau keluarkan produk sendiri bermakna guna nama sendiri melainkan ada JV dengan individu/company tertentu.

      Delete
    2. Produksi dari kilang lain tak semestinya itu bukan keluaran kita.Cuma ia bukan 100%.Akak kena faham tu.Mana ada org buat bisnes terus boleh produce sendiri.Contoh produk beras.Berapa banyak jenama beras dan packaging.Semua dari kilang sama.Beza kualiti n gred apa utk dipasarkan.Juz ambil lesen je..kecuali beras Faiza.Dah kaya bolehlah produce sendiri.Dulu proton n perodua pun ambil dan pasang sebijik dari produk luar tapi rebrand jenama Malaysia..Tiada yang berdiri sendiri kak oii..Dato Siti yg buat Simply Siti pun tumpang kilang n r&d orang korea..Nak buat kilang sendiri.Bertahunla..kecuali anak menteri,anak sultan dan anak prince waleed talal..prince waleed pun tapau produk org kak..haha..kalau akak nak tau.Jenama kopi dan perabot di Malaysia semuanya datang dari kilang yg sama kecuali JV itu lain sebab share dana.Betul boleh kata guna jenama orang..huhu..my 2cents..

      Delete
  5. as salam tuan, kalo untuk keluarkn jenama sendri, seperti tilam,baju , macammna ya tuan, mohon tunjuk ajar tuan, terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali, kalau sekadar nak cetak tshirt ikut design sendiri ada je individu/company terima tempahan printing tshirt. Maaf ,saya tak tahu kilang mana yang ambil tempahan buat tilam atau baju sendiri.

      Delete
    2. banyak dari bangla diaorang ni boss2 besar....diaorang ni individu kena pandaila cari 01133061236.
      boleh try call nmbr ni

      Delete
    3. banyak dari bangla diaorang ni boss2 besar....diaorang ni individu kena pandaila cari 01133061236.
      boleh try call nmbr ni

      Delete
  6. Salam . produk jenama sendiri tu , contoh kosmetik , yg merekacipta produk tu , kilang tu sendiri atau kita ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, kilang cuma buat produk sahaja. Client sendiri bagitahu nak produk kosmetik yang macam mana sama ada dari segi warna, bau, isipadu dll. Terpulang pada persetujuan antara client dan pihak kilang.

      Delete
    2. salam..mcm mana ye lepastu nak mohon halal dan KKKM ?

      Delete
    3. salam, pihak kilang boleh uruskan permohonan halal dan KKM dengan caj yang tertentu. Apa-apa hal boleh tengok di www.moh.gov.my dan www.halal.gov.my untuk keterangan lebih lanjut.

      Delete
    4. JOM BUAT PRODUK JENAMA SENDIRI BERSAMA KILANG BERSTATUS GMP PALING LAMA BERTAPAK DI MALAYSIA.

      Anda berminat menjadi Usahawan? Ingin menjadi Jutawan? Pernah mengimpikan produk jenama sendiri? Tetapi tiada panduan mau hubungi siapa?

      Hubungi kami segera kerana kepakaran dan pengalaman kami selama 20 tahun dalam Penyelidikan dan Pembangunan (RnD) menghasilkan produk jenama sendiri yang bermutu.

      Peniktirafan Kilang OEM (Original Equipment Manufacturing) yang berstatus GMP mendapat penarafan status halal yang diiktiraf oleh pakar di Malaysia.

      sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadis:

      Maksudnya : “Dari Abi Said Radiallahuanha, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Peniaga yang benar lagi amanah itu tempatnya bersama nabi-nabi, para sadiqin dan pejuang agama yang mati syahid. (Riwayat Al Imam At-Termidzi).

      JOM BERNIAGA BERSAMA KAMI!!!!!!!!!

      Produk yang ditawarkan oleh kami seperti:-

      1) Produk Pencerahan
      2) Produk Kecantikan
      3) Perlangsingan Badan
      4) Tenaga Lelaki & Wanita
      5) Produk Minda
      6) Produk Berasaskan Sunnah
      7) Detoksifikasi
      8) Dalaman Wanita
      9) Otot & Sendi
      10) Anti - Penuaan
      11) Body Builder Supplement (Pre workout)
      12) Produk Penyusuan
      13) Peransang Seks
      14) Produk wanita selepas pantang

      Produk kosmetik

      15) Loose Powder,foundation, lip tint, lip gloss, lip matte, eye liner
      16) Skin Care set ( 3in1, 4in1, 5in1; cleanser, day cream, night
      cream, serum, toner)
      17) Facial Mask
      18) Toiletries product( Hair care, body care, baby care)
      19) Oder Care (deodarant, perfume)
      20) Pomade (oil based, water based)
      21) Feminine Wash
      22) Aromatherapy

      Pilihan jenis produk yang kami tawarkan ialah :-

      1) Tablet Kunyah
      2) Sachet ; Telan terus atau Bancuh
      3) Serbuk dalam jar
      4) Cecair (Liquid)

      jombuatproduk#bangunlahbangsaku#produksucidanhalal#kilangoemkedah#produkcantik#produkselamat#jutawanhartawan#suplementkurus#vitaminsihat

      Marketing Manager RUZA

      📞hotline 013 4335900
      Hubungi 012 4859124

      Delete
  7. Boleh saya tahu..bahan-bahan mentah(ramuan produk kecantikan) tu kilang yang sediakan or kita yang sediakan.tq yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kilang yang sediakan bahan-bahan untuk produk kecantikan.

      Delete
  8. As salam tuan, boleh tuan suggest kan kilang OEM mana yg terbaik. saya nk buat produk kecantikan muka.
    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, saya cadangkan Biochempro. Boleh check di http://www.biochempro.com.my

      Semoga sukses keluarkan produk kecantikan muka sendiri.

      Delete
    2. Salam,

      Saya Mimi dari NatHerbs Industries. Syarikat kami merupakan syarikat OEM bagi produk kesihatan dan kecantikan. Kami menyediakan khidmat ALL-IN bagi harga yang kami tawarkan. Antara produk yang kami tawarkan adalah collagen drink or powder, lotion, facial wash, serum dan banyak lagi. Kami juga boleh sesuaikan produk dengan preferences customer. Jika berminat boleh hubungi saya di 016-6117751 atau email saya di nursyamimi.yusnaidi@gmail.com.

      Delete
    3. salam.. nk tny jika nk buat produk kosmetik atau kesihatan brand sendiri.. adakah customer tu sendiri perlu ada formulasi utk produk2 tsebut.. dan menyerahkan kpd pihak kilang utk diproseskn dlm kuantiti yg byk.. OR kilang2 OEM ini sudah ada ramuan2 tersebut dan customer cuma cakap nk buat produk apa utk dibrandkan ats namanya.. dan kilang OEM akan buatkan..??? confiuss skit..

      Delete
    4. JOM BUAT PRODUK JENAMA SENDIRI BERSAMA KILANG BERSTATUS GMP PALING LAMA BERTAPAK DI MALAYSIA.

      Anda berminat menjadi Usahawan? Ingin menjadi Jutawan? Pernah mengimpikan produk jenama sendiri? Tetapi tiada panduan mau hubungi siapa?

      Hubungi kami segera kerana kepakaran dan pengalaman kami selama 20 tahun dalam Penyelidikan dan Pembangunan (RnD) menghasilkan produk jenama sendiri yang bermutu.

      Peniktirafan Kilang OEM (Original Equipment Manufacturing) yang berstatus GMP mendapat penarafan status halal yang diiktiraf oleh pakar di Malaysia.

      sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadis:

      Maksudnya : “Dari Abi Said Radiallahuanha, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Peniaga yang benar lagi amanah itu tempatnya bersama nabi-nabi, para sadiqin dan pejuang agama yang mati syahid. (Riwayat Al Imam At-Termidzi).

      JOM BERNIAGA BERSAMA KAMI!!!!!!!!!

      Produk yang ditawarkan oleh kami seperti:-

      1) Produk Pencerahan
      2) Produk Kecantikan
      3) Perlangsingan Badan
      4) Tenaga Lelaki & Wanita
      5) Produk Minda
      6) Produk Berasaskan Sunnah
      7) Detoksifikasi
      8) Dalaman Wanita
      9) Otot & Sendi
      10) Anti - Penuaan
      11) Body Builder Supplement (Pre workout)
      12) Produk Penyusuan
      13) Peransang Seks
      14) Produk wanita selepas pantang

      Produk kosmetik

      15) Loose Powder,foundation, lip tint, lip gloss, lip matte, eye liner
      16) Skin Care set ( 3in1, 4in1, 5in1; cleanser, day cream, night
      cream, serum, toner)
      17) Facial Mask
      18) Toiletries product( Hair care, body care, baby care)
      19) Oder Care (deodarant, perfume)
      20) Pomade (oil based, water based)
      21) Feminine Wash
      22) Aromatherapy

      Pilihan jenis produk yang kami tawarkan ialah :-

      1) Tablet Kunyah
      2) Sachet ; Telan terus atau Bancuh
      3) Serbuk dalam jar
      4) Cecair (Liquid)

      jombuatproduk#bangunlahbangsaku#produksucidanhalal#kilangoemkedah#produkcantik#produkselamat#jutawanhartawan#suplementkurus#vitaminsihat

      Marketing Manager RUZA

      📞hotline 013 4335900
      Hubungi 012 4859124

      Delete
  9. Assalamualaikum.. terima kasih kerana berkongsi, sangat membantu :) saya berminat utk buat produk minuman kesihatan yang berasal dari jepun.. boleh cadangkan kilang OEM yang terbaik? terima kasih sekali lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Kalau nak keluarkan produk minuman kesihatan, saya cadangkan Islamic Manufacturing Practic di KL tapi kalau nak rebranding produk kesihatan dari jepun tu dah lain cerita.. Terpaksa deal dengan kilang/pengeluar dari jepun

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. Salam Tuan.. boleh tuan bg senarai company yg buat printing plastik untuk packaging produk... link yang tuan bg diatas tuu tak dapat nk buka..
    Terima Kasih kerana membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali Tuan.. Cuba check link yang ni pulak.

      http://www.ppproducts.com.my
      www.nikkopackaging.com
      www.plasticprint.com.my

      Delete
  11. Salam,

    Saya dari NatHerbs Industries menyediakan khidmat OEM kepada sesiapa yang berminat untuk mengeluarkan produk kecantikan dan kesihatan jenama sendiri. Antara produk kami ialah collagen drink or powder, facial wash, serum, lotion dan banyak lagi. Kami juga boleh sesuaikan produk dengan preferences customer. Boleh hubungi BD Exec kami, Pn. Mimi di 016.611.7751 jika berminat. Terima kasih.

    ReplyDelete
  12. Salam..Nak tanya.Sy ada menggunakan satu produk kecantikkan ni.Sy yakin dengan produk kecantikkan ni.Dan saya tahu produk ni juga adalah produk rebranding.Macam mana saya ingin tahu,apakah bahan² yg digunakan dalam produk tu.Dan kalau sy ingin buat jenama sendiri,adakah OEM boleh buat sama 100% termasuk bahan² seperti produk yg saya gunakan ini?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya kilang-kilang OEM yang fokus buat produk kecantikan boleh jelaskan apakah bahan-bahan yang digunakan seperti produk yang awak gunakan sebelum ni. Kilang OEM boleh buat sama 100% termasuk bahan-bahan seperti produk yang awak gunakan tapi apa-apa hal kena tanya pihak OEM tu sendiri berkaitan copyright/trademark dan apa-apa yang berkaitan dengannya. Kalau nak rebranding produk tu dah lain cerita...

      Delete
  13. mcm mana plak ceritanya kalau kita nk rebranding produk lain jd jenama kita . sbb kita dh yakin dgn produk tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terpaksa deal dengan pengeluar produk tu kalau nak rebranding..

      Delete
    2. JOM BUAT PRODUK JENAMA SENDIRI BERSAMA KILANG BERSTATUS GMP PALING LAMA BERTAPAK DI MALAYSIA.

      Anda berminat menjadi Usahawan? Ingin menjadi Jutawan? Pernah mengimpikan produk jenama sendiri? Tetapi tiada panduan mau hubungi siapa?

      Hubungi kami segera kerana kepakaran dan pengalaman kami selama 20 tahun dalam Penyelidikan dan Pembangunan (RnD) menghasilkan produk jenama sendiri yang bermutu.

      Peniktirafan Kilang OEM (Original Equipment Manufacturing) yang berstatus GMP mendapat penarafan status halal yang diiktiraf oleh pakar di Malaysia.

      sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadis:

      Maksudnya : “Dari Abi Said Radiallahuanha, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Peniaga yang benar lagi amanah itu tempatnya bersama nabi-nabi, para sadiqin dan pejuang agama yang mati syahid. (Riwayat Al Imam At-Termidzi).

      JOM BERNIAGA BERSAMA KAMI!!!!!!!!!

      Produk yang ditawarkan oleh kami seperti:-

      1) Produk Pencerahan
      2) Produk Kecantikan
      3) Perlangsingan Badan
      4) Tenaga Lelaki & Wanita
      5) Produk Minda
      6) Produk Berasaskan Sunnah
      7) Detoksifikasi
      8) Dalaman Wanita
      9) Otot & Sendi
      10) Anti - Penuaan
      11) Body Builder Supplement (Pre workout)
      12) Produk Penyusuan
      13) Peransang Seks
      14) Produk wanita selepas pantang

      Produk kosmetik

      15) Loose Powder,foundation, lip tint, lip gloss, lip matte, eye liner
      16) Skin Care set ( 3in1, 4in1, 5in1; cleanser, day cream, night
      cream, serum, toner)
      17) Facial Mask
      18) Toiletries product( Hair care, body care, baby care)
      19) Oder Care (deodarant, perfume)
      20) Pomade (oil based, water based)
      21) Feminine Wash
      22) Aromatherapy

      Pilihan jenis produk yang kami tawarkan ialah :-

      1) Tablet Kunyah
      2) Sachet ; Telan terus atau Bancuh
      3) Serbuk dalam jar
      4) Cecair (Liquid)

      jombuatproduk#bangunlahbangsaku#produksucidanhalal#kilangoemkedah#produkcantik#produkselamat#jutawanhartawan#suplementkurus#vitaminsihat

      Marketing Manager RUZA

      📞hotline 013 4335900
      Hubungi 012 4859124

      Delete
  14. Salam tuan.. bagaimana dgn kilang untuk produk make-up? contohnya seperti foundation.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak buat barangan make up seperti foundation boleh cuba Kelantan Biotech

      Delete
  15. Asalam tuan. Ibu saya seorg penjual bahulu, ibu saya terkenal dengan buatan bahulu nya sendri dan kmudian ibu saye nak buat jenama sendri, adakah ibu saya kene dapat kan OEM jugak? Dan tuan tahu x syarikat yg membuat pengawetan makanan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali tuan. Saya jawab berdasarkan pengalaman sorang makcik buat kuih cincin homemade yang terkenal di Sabah. Takde OEM pun, upah je orang buat banyak-banyak. Kalau nak OEM bahulu, saya sendiri pun tak tahu. Pasal pengawetan makanan pun saya tak tahu. Semoga ibu tuan berjaya dalam bisnes kuih bahulu.

      Delete
  16. Salam tn. Kalau nak buat produk utk kucing macm mne? Produk tsebut adaah plastik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali tuan hisham, saya sendiri tak tahu kilang oem mana yang buat produk untuk kucing buat masa ni.

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Replies
    1. Baiknya tuan ni..semoga allah murahkan rezeki tuan..

      Delete
    2. Baiknya tuan ni..semoga allah murahkan rezeki tuan..

      Delete
    3. Semoga Allah murahkan rezeki anda juga. Amin.

      Delete
  19. yg kelantan tu tak payah contact la. sy email dah masuk setahun kot, tade reply yg berguna, asyik jemput g expo je. cakap boleh la ..huh

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih share info, sekurang-kurangnya orang yang tak tahu boleh tahu pasal kelantan biotech.

      Delete
    2. saya pun lalui pengalaman sama dgn kelantan biotech. sangat hampeh!

      Delete
    3. Ya btul.. saya byk kali email.. tak pernahnya reply.. call pun tak angkat

      Delete
    4. Saya berurusan dengan Kelantan Biotech dan servis mereka sangat baik. Mungkin Cik tak berhubung dengan person in charge yang sebetulnya.

      Delete
    5. JOM BUAT PRODUK JENAMA SENDIRI BERSAMA KILANG BERSTATUS GMP PALING LAMA BERTAPAK DI MALAYSIA.

      Anda berminat menjadi Usahawan? Ingin menjadi Jutawan? Pernah mengimpikan produk jenama sendiri? Tetapi tiada panduan mau hubungi siapa?

      Hubungi kami segera kerana kepakaran dan pengalaman kami selama 20 tahun dalam Penyelidikan dan Pembangunan (RnD) menghasilkan produk jenama sendiri yang bermutu.

      Peniktirafan Kilang OEM (Original Equipment Manufacturing) yang berstatus GMP mendapat penarafan status halal yang diiktiraf oleh pakar di Malaysia.

      sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadis:

      Maksudnya : “Dari Abi Said Radiallahuanha, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Peniaga yang benar lagi amanah itu tempatnya bersama nabi-nabi, para sadiqin dan pejuang agama yang mati syahid. (Riwayat Al Imam At-Termidzi).

      JOM BERNIAGA BERSAMA KAMI!!!!!!!!!

      Produk yang ditawarkan oleh kami seperti:-

      1) Produk Pencerahan
      2) Produk Kecantikan
      3) Perlangsingan Badan
      4) Tenaga Lelaki & Wanita
      5) Produk Minda
      6) Produk Berasaskan Sunnah
      7) Detoksifikasi
      8) Dalaman Wanita
      9) Otot & Sendi
      10) Anti - Penuaan
      11) Body Builder Supplement (Pre workout)
      12) Produk Penyusuan
      13) Peransang Seks
      14) Produk wanita selepas pantang

      Produk kosmetik

      15) Loose Powder,foundation, lip tint, lip gloss, lip matte, eye liner
      16) Skin Care set ( 3in1, 4in1, 5in1; cleanser, day cream, night
      cream, serum, toner)
      17) Facial Mask
      18) Toiletries product( Hair care, body care, baby care)
      19) Oder Care (deodarant, perfume)
      20) Pomade (oil based, water based)
      21) Feminine Wash
      22) Aromatherapy

      Pilihan jenis produk yang kami tawarkan ialah :-

      1) Tablet Kunyah
      2) Sachet ; Telan terus atau Bancuh
      3) Serbuk dalam jar
      4) Cecair (Liquid)

      jombuatproduk#bangunlahbangsaku#produksucidanhalal#kilangoemkedah#produkcantik#produkselamat#jutawanhartawan#suplementkurus#vitaminsihat

      Marketing Manager RUZA

      📞hotline 013 4335900
      Hubungi 012 4859124

      Delete
    6. Boleh sy dapatkan contact sebetulnya bagi kelantan biotech

      Delete
  20. trima kasih admin saya ambil yang haq sahaja yang lain tiada...

    ReplyDelete
  21. Assalam tuan, nk tnya.. mcm mana kalau kita nak buat brand sendiri utk air.. cth nya air kopi or apa2.. guna packaging brand kita sendiri.. dan tuan ada website mana2 yg bleh buat rebranding? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak oem air kopi boleh cuba di sini tapi kalau air lain saya tak pasti buat masa ni.

      Delete
  22. Salam admin..mcm mana kalau saya nak buat packaging tok barang aka jamu yg manually buat..tapi sblum packaging nak pastikan ia ad status halal n lulus kkm..confused caranya..jamu ni mmg berkesan tapi ad org tua di kmpg yg buat n sy beli dengan die tapi ltak dalam tisu..syg if xdiketengahkan..sbb mmg berkesan..sy ingat nak belajar cra buat dengan dia..n nak buat packaging n jual..tp kes macam ni kne byar royalty kat die or cmne..sbb ubat kampung..mcm bedak sejuk jgak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum...

      Terima kasih Tuan admin atas perkongsian ni..sedikit sebanyak menambah input ilmu kepada saya sebagai Packaging Designer..

      Cik Ayu, saya boleh advice cik untuk packaging, boleh lihat portfolio di www.mosumartdesign.com

      Terima kasih Admin.

      Delete
    2. Salam cik Ayu, saya cadangkan dua pilihan.

      Pilihan pertama awak beli atau byar dia untuk dapatkan cara buat ubat kampung atau sebarang jamu mantap dari dia maknanya awak sendiri yang buat.

      Pilihan kedua bekerjasama dengan dia untuk perkenalkan produk tu dengan pembahagian keuntungan mengikut persetujuan antara awak dengan dia.

      Dari segi packaging en.Supian dah bagi info, semoga berguna untuk cik Ayu.

      Terima kasih banyak-banyak En.Supian.

      Delete
    3. Sama2 Tuan... ;) Saya boleh dihubungi di 0145230284 (Apa2 berkaitan packaging/kotak produk)..terima kasih.

      Delete
    4. Assalamualaikum. Tuan, terima kasih atas perkongsian ilmu ini. Sangat-sangat membantu.Saya dalam perancangan (masih kumpul modal sebenarnya) nak keluarkan produk penjagaan wanita dan lelaki spt jamu dan sebagainya.Adakah produk-produk seperti ini juga memerlukan kelulusan KKM dan sebagainya? Lagi satu, boleh tuan kongsi pengilang OEM untuk pengeluaran/pengilangan jamu ni? Terima kasih. Moga Allah permudahkan rezeki tuan dan keluarga. In sha Allah.

      Delete
    5. Assalamualaikum. Tuan, terima kasih atas perkongsian ilmu ini. Sangat-sangat membantu.Saya dalam perancangan (masih kumpul modal sebenarnya) nak keluarkan produk penjagaan wanita dan lelaki spt jamu dan sebagainya.Adakah produk-produk seperti ini juga memerlukan kelulusan KKM dan sebagainya? Lagi satu, boleh tuan kongsi pengilang OEM untuk pengeluaran/pengilangan jamu ni? Terima kasih. Moga Allah permudahkan rezeki tuan dan keluarga. In sha Allah.

      Delete
    6. SAYA TAK RECOMMEND MOSUMARTDESIGN. MINTAK QUOTATION TAK DAPAT LAGI. DAH FEEDBACK CALL PON STILL TAK DAPAT LAGI QUOTATION.KALAU TAK BOLEH CAKAP TAK BOLEH JANGAN BIAR CUSTOMER TERTUNGGU.

      Delete
    7. @unknown769 Saya bagi pihak syarikat memohon maaf, kesulitan amat dikesali.. Kami menerima request yg sangat banyak dan mungkin pertanyaa cik/tuan terlepas pandang dari team kami. Mohon maaf sangat2..

      Bagi Pihak MOSUMARTDESIGN.COM

      Delete
    8. JOM BUAT PRODUK JENAMA SENDIRI BERSAMA KILANG BERSTATUS GMP PALING LAMA BERTAPAK DI MALAYSIA.

      Anda berminat menjadi Usahawan? Ingin menjadi Jutawan? Pernah mengimpikan produk jenama sendiri? Tetapi tiada panduan mau hubungi siapa?

      Hubungi kami segera kerana kepakaran dan pengalaman kami selama 20 tahun dalam Penyelidikan dan Pembangunan (RnD) menghasilkan produk jenama sendiri yang bermutu.

      Peniktirafan Kilang OEM (Original Equipment Manufacturing) yang berstatus GMP mendapat penarafan status halal yang diiktiraf oleh pakar di Malaysia.

      sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadis:

      Maksudnya : “Dari Abi Said Radiallahuanha, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Peniaga yang benar lagi amanah itu tempatnya bersama nabi-nabi, para sadiqin dan pejuang agama yang mati syahid. (Riwayat Al Imam At-Termidzi).

      JOM BERNIAGA BERSAMA KAMI!!!!!!!!!

      Produk yang ditawarkan oleh kami seperti:-

      1) Produk Pencerahan
      2) Produk Kecantikan
      3) Perlangsingan Badan
      4) Tenaga Lelaki & Wanita
      5) Produk Minda
      6) Produk Berasaskan Sunnah
      7) Detoksifikasi
      8) Dalaman Wanita
      9) Otot & Sendi
      10) Anti - Penuaan
      11) Body Builder Supplement (Pre workout)
      12) Produk Penyusuan
      13) Peransang Seks
      14) Produk wanita selepas pantang

      Produk kosmetik

      15) Loose Powder,foundation, lip tint, lip gloss, lip matte, eye liner
      16) Skin Care set ( 3in1, 4in1, 5in1; cleanser, day cream, night
      cream, serum, toner)
      17) Facial Mask
      18) Toiletries product( Hair care, body care, baby care)
      19) Oder Care (deodarant, perfume)
      20) Pomade (oil based, water based)
      21) Feminine Wash
      22) Aromatherapy

      Pilihan jenis produk yang kami tawarkan ialah :-

      1) Tablet Kunyah
      2) Sachet ; Telan terus atau Bancuh
      3) Serbuk dalam jar
      4) Cecair (Liquid)

      jombuatproduk#bangunlahbangsaku#produksucidanhalal#kilangoemkedah#produkcantik#produkselamat#jutawanhartawan#suplementkurus#vitaminsihat

      Marketing Manager RUZA

      📞hotline 013 4335900
      Hubungi 012 4859124

      Delete
  23. Salam, saya berminat nak keluarkan product pencuci pakaian jenama sendiri. Kalau ada cadangan kilang yang boleh buat. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, saya tak dapat bantu sebab saya sendiri tak tahu kilang yang buat oem cuci pakaian buat masa ni.

      Delete
  24. Salam tuan saya berminat nak keluarkan produk kuruskan badan.Boleh syorkan tak kilang yg terbaik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tuan, saya cadangkan awak tengok di www.jenamahalal.com

      Delete
  25. as salam tuan..saya memerlukan pandangan dr tuan..sy ingin buat produk sendiri iaitu foundation..pembekal foundation ambik produk tu dr kilang thailand..yg memeningkan kepala sy pasal kkm & halal..pembekal cakap saya kena urus sendiri pasal kkm & halal..sy xtahu mcm ne nak buat sb sy langsung tidak tahu pasal kkm & halal..xtahu nak start dari mana..tlg saya tuan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam tuan, Jangan pening-pening. Setiap masalah ada penyelesaiannya. Tuan sendiri boleh contact diorang untuk dapatkan penjelasan lebih lanjut.

      Jakim tel: 038886 4000 email : webmaster@islam.gov.my
      KKM tel : 03 8000 8000 email : kkm@moh.gov.my

      Semoga Allah permudahkan tuan dalam urusan kkm dan jakim.

      Delete
  26. Terima kasih Admin di atas perkongsian yang diberikan,semoga dimurahkan rezeki selalu,

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah amin. Terima kasih kembali sebab doakan saya murah rezeki.

      Delete
  27. Salam tuan. Sy ingin kluarkan product lebatkan rambut. Kilang mana yg patut sy hubungi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali tuan, Saya kurang pasti tapi tuan bole cuba tengok jenamahalal.com atau direct call 010-319 3477 / 010-3234 777
      Tel. Pejabat: 03-33599577. Semoga sukses!

      Delete
    2. JOM BUAT PRODUK JENAMA SENDIRI BERSAMA KILANG BERSTATUS GMP PALING LAMA BERTAPAK DI MALAYSIA.

      Anda berminat menjadi Usahawan? Ingin menjadi Jutawan? Pernah mengimpikan produk jenama sendiri? Tetapi tiada panduan mau hubungi siapa?

      Hubungi kami segera kerana kepakaran dan pengalaman kami selama 20 tahun dalam Penyelidikan dan Pembangunan (RnD) menghasilkan produk jenama sendiri yang bermutu.

      Peniktirafan Kilang OEM (Original Equipment Manufacturing) yang berstatus GMP mendapat penarafan status halal yang diiktiraf oleh pakar di Malaysia.

      sabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadis:

      Maksudnya : “Dari Abi Said Radiallahuanha, Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Peniaga yang benar lagi amanah itu tempatnya bersama nabi-nabi, para sadiqin dan pejuang agama yang mati syahid. (Riwayat Al Imam At-Termidzi).

      JOM BERNIAGA BERSAMA KAMI!!!!!!!!!

      Produk yang ditawarkan oleh kami seperti:-

      1) Produk Pencerahan
      2) Produk Kecantikan
      3) Perlangsingan Badan
      4) Tenaga Lelaki & Wanita
      5) Produk Minda
      6) Produk Berasaskan Sunnah
      7) Detoksifikasi
      8) Dalaman Wanita
      9) Otot & Sendi
      10) Anti - Penuaan
      11) Body Builder Supplement (Pre workout)
      12) Produk Penyusuan
      13) Peransang Seks
      14) Produk wanita selepas pantang

      Produk kosmetik

      15) Loose Powder,foundation, lip tint, lip gloss, lip matte, eye liner
      16) Skin Care set ( 3in1, 4in1, 5in1; cleanser, day cream, night
      cream, serum, toner)
      17) Facial Mask
      18) Toiletries product( Hair care, body care, baby care)
      19) Oder Care (deodarant, perfume)
      20) Pomade (oil based, water based)
      21) Feminine Wash
      22) Aromatherapy

      Pilihan jenis produk yang kami tawarkan ialah :-

      1) Tablet Kunyah
      2) Sachet ; Telan terus atau Bancuh
      3) Serbuk dalam jar
      4) Cecair (Liquid)

      jombuatproduk#bangunlahbangsaku#produksucidanhalal#kilangoemkedah#produkcantik#produkselamat#jutawanhartawan#suplementkurus#vitaminsihat

      Marketing Manager RUZA

      📞hotline 013 4335900
      Hubungi 012 4859124

      Delete
  28. aslm tuan..sy bminat kluarkan produk gambir jantan jenama sy sndiri..mnta tuan cadangkan siapa sy perlu contact n pandangan tuan..tmksh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tuan, pada pandangan saya yang tak seberapa ni...Tak perlu oem kalau nak buat produk gambir jantan. Tuan buat je sendiri termasuk packing. Kalau nak packaging nampak menarik boleh try mosumartdesign.com

      Mungkin tuan boleh contact sendiri pihak jenamahalal.com untuk mendapatkan pandangan professional dari dorang.

      Semoga sukses dengan bisnes gambir jantan!

      Delete
    2. Salam Encik Aidil boleh berhubung dengan saya untuk maklumat lebih lanjut.Kami merupakan pengilang OEM yang 100% Bumiputera.Supplement - Food - Skincare - Cosmetic adalah antara subjek OEM kami.

      Call/WhatsApp : Shah - 0194809789

      Delete
    3. Alhamdulillah ada pun orang bole tolong kat sini. En. Aidil tryla contact En. Shah

      Delete
    4. Terima kasih Tuan sekali lagi sebab mention mosumartdesign.com ;) Didoakan semoga Tuan sukses selalu..

      Delete
  29. Kami merupakan pengilang OEM yang 100% Bumiputera.Supplement - Food - Skincare - Cosmetic adalah antara subjek OEM kami.

    Call/WhatsApp : Shah - 0194809789

    ReplyDelete
  30. So informative..tyvm. Salam.. Saya bercadang nak keluarkan produk artery blockage remedy yang telah menyembuhkan ibu saya. Apa pandangan tuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Wow first time ni saya dengar ni. Cubalah contact halalmanufacturing.com atau jenamahalal.com untuk berbincang.

      Lebih baik tuan bertindak segera keluarkan produk ni. Mungkin ramai lagi orang lain seperti ibu tuan yang memerlukan produk artery blockage remedy. Semoga sukses!

      Delete
    2. Terima kasih, mudah-mudahan tuan juga semakin berjaya dalam apa jua bidang. Amin..

      Delete
  31. Slm tuan,sy teringin untuk buat produk sndri berkaitan baby.cthnya,minyak telon,plastik pump susu,botol susu dll..tuan bole suggest x kilang mane yg sesuai?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, kalau nak buat produk penjagaan bayi boleh cuba contact a1kilangkosmetik.com .

      Panggilan: +6010-3997009 / +6010-3997001 / +605-2828001
      Whatsapp: +6012-4608276 / +6012-5582951 / +6017-4661314

      dr.origin@hotmail.com
      dr.orizi.andywoon@gmail.com

      Semoga berjaya!

      Delete
  32. Salam tuan... kalau nk keluarkan set bersalin dan mandian herba dalam bentuk uncang... kilang apa yg perlu sy hubungi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam puan, cuba hubungi pihak A1 kilang kosmetik.

      Panggilan: +6010-3997009 / +6010-3997001 / +605-2828001
      Whatsapp: +6012-4608276 / +6012-5582951 / +6017-4661314

      dr.origin@hotmail.com
      dr.orizi.andywoon@gmail.com

      Semoga berjaya!

      Delete
  33. asalammualikum..bos..kalu nk buat flavor vape sendiri... kilang mana ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam sorry saya pun tak tahulah bos.

      Delete
  34. Salam .. pertama skali syabas di ucapkan kepada tuan kerana sudi berkongsi.. saya nak buat jenama untuk ubat herba resdung.. kilang manakah yg tuan syorkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, puan bole hubungi pihak Islamic Manufacturing Practice. Info dia ada dalam artikel. Semoga puan berjaya keluarkn ubat herba resdung jenama sendiri!

      Delete
  35. Sangat bagus article ni... saya suka... Saya seorang pelajar dan masih mentah lagi... saya berminat untuk menceburi bidang perniagaan... saya ingin membuat produk kesihatan dan kecantikan sendiri... tapi saya tak tahu nak mulakan dari mana... :-(
    #from zero to hero

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulakan dengan mendapatkn modal dulu. Sama ada kerja mkn gaji atau kerja sendiri. Mulakn secara kecil2an sbb nk buat produk sndiri modalnya besar.. Don't give up!

      Delete
  36. Salam. Saya berminat untuk memulakan jenama sendiri bagi produk stevia liquid sweetener. Boleh tuan syorkan kilang OEM yg keluarkan stevia liquid ekstrak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Stevia sweetener? Menarik tu. Cuba contact pihak halal manufacturing.com atau a1 kosmetik. Info contact ada di artikel. Semoga berjaya!

      Delete
  37. saya ade amalkan minum tea bahan bahan dari orang tua dr sebuah kg dikedah.Atas kesan yg diterima saya cuba nak pack seperti tea uncang yg ade dipasaran tapi dalam kuantiti mngkin dalam seribu dua pack.Ade ke company yg bulih saya contact.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pack sndiri dlm seribu dua bole try contact company packaging atau on bole contact amecrown. Info company tu bole check do artikel. Semoga sukses !

      Delete
  38. salam admin..
    sangat membantu..
    saya masih mencari kilang untuk membuat barang seperti silicon ataupun plastik untuk permainan bayi cth seperti bayi gigit tu..
    nak tahu bahan pembuatan material yg dibenarkan or tidak cth BPA free
    boleh admin suggest kpd sy kilang oem.. sbb sy cuba cari di google x dpt.. sy copy satu product luar negara ni cume menambah rekabentuk nya.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali, saya tak tahu buat masa ni.. Anyway, idea menarik tu sbb budk kcik memg suka masuk barang dlm mulut. Jgn putus asa insyaAllah ada caranya.

      Delete
  39. salam admin..
    sangat membantu..
    saya masih mencari kilang untuk membuat barang seperti silicon ataupun plastik untuk permainan bayi cth seperti bayi gigit tu..
    nak tahu bahan pembuatan material yg dibenarkan or tidak cth BPA free
    boleh admin suggest kpd sy kilang oem.. sbb sy cuba cari di google x dpt.. sy copy satu product luar negara ni cume menambah rekabentuk nya.. tq

    ReplyDelete
  40. Package Produk Kecantikan dengan Jenama Sendiri

    Bercita-cita untuk menjadi seperti Datuk Syukri Terlajak Laris & Datuk Seri Vida Qu Puteh? Bagaimana Caranya Untuk Anda Membuat Produk Kecantikan Jenama Sendiri?😊

    Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

    Kepada anda yang berminat menjadi Usahawan Produk Kecantikan dengan jenama anda sendiri, Disini terdapat tawaran beberapa pakej lengkap, termasuk R&D, design & packaging, sijil GMP, KKM, Halal & marketing plan (online & offline) + Personal Coaching by Professional Mentor.

    PAKEJ BERMULA SERENDAH 16K untuk 1000 unit produk. (Keuntungan minimum 100K)

    Any enquiry & for more details, kindly please whatsapp this number Tel:012-6590311

    ReplyDelete
  41. Salam Tuan...saya nak buat susu pekat manis product sendiri mcmna.boleh tunjuk ajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam tuan, saya pun tak tahu kilang OEM mana buat product susu pekat.

      Delete
  42. Salam Tuan...saya nak buat susu pekat manis product sendiri mcmna.boleh tunjuk ajar

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  43. Assalamualaikum Tuan, boleh tak rekemenkan kepada saya kilang mana yang bleh pindahkan cream dari bekas lain ke bekas lain.. kalau boleh kilang dipantai timur.. tak pun bagi number phone, boleh saya call.. tak pun tuan boleh call atau WhatsApp saya 0133047309

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa alaikumussalam. Cuba tuan call pihak Kelantan biotech. Phone number ada dalam artikel. Semoga sukses!

      Delete
  44. Assalamualaikum . Saya minat nak buat collagen dalam bentuk serbuk atau minuman . Tapi boleh tahu tak berapa kos kebiasaannya ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam puan, cuba hubungi pihak A1 kilang kosmetik.

      Panggilan: +6010-3997009 / +6010-3997001 / +605-2828001
      Whatsapp: +6012-4608276 / +6012-5582951 / +6017-4661314

      dr.origin@hotmail.com
      dr.orizi.andywoon@gmail.com

      bagi pihak Tuan Blog.

      Delete
  45. Wa alaikumussalam. Kalau nk tau kosnya kena contact pihak kilang OEM untuk lebih details. Contact info kilang OEM ada di artikel. Semoga sukses dlm bisnes produk berasaskn rumpai laut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Assalam..Saya ada few customers yg buat kosmetik/set berasakan rumpai laut..dimaklumkan rumpai laut ada few quality berdasarkan warna..beliau juga adalah producer untuk set2 produk berasaskan rumpai laut..Boleh whatsapp terus Tuan Yunus Sabah - 013-8616187/ 0135429516, Beliau buat kotak set kosmetik dengan saya, dari Sabah dan saya rasa dia ada kilang untuk membuat produk berasaskan rumpai laut.

      Terima kasih harap membantu Tuan.

      Delete
  46. Salam..sy nk tnye..kalu product yg sy nk bt di import dr luar negara..n repack kt sni..perlu ke sy guna khidmat oem..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, nk repacking tk semestinya mesti guna kilang oem tapi kena tengok produk tu lepas kkm/Hakim atau tidak.

      Delete
    2. Kalau dari segi undang2.. salah tak.. saya nak bawa masuk krim muka dr vietnam dan nak rebrand dgn jenama sendiri.. mohon pencerahan.. tq

      Delete
    3. Kalau dari segi undang2.. salah tak.. saya nak bawa masuk krim muka dr vietnam dan nak rebrand dgn jenama sendiri.. mohon pencerahan.. tq

      Delete
    4. Kalau dari segi undang2.. salah tak.. saya nak bawa masuk krim muka dr vietnam dan nak rebrand dgn jenama sendiri.. mohon pencerahan.. tq

      Delete
    5. salah tuu.. mcm menciplak tanpa kebenaran pihak sana.. anda perlu deal dgn pihak pengeluar dari vietnam tu.. utk guna produk mereka 100%.. tp rebranding dgn nama brand awk sendri.. mgkin pihak pengilang itu sendiri boleh tlg cetakan dgn brand anda..

      Delete
  47. As salam tuan, nak tanya Ada tak oem area sabah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali, says tak pasti buat mass ni.

      Delete
    2. Salam.oem kilang gmp untuk asas gamat n tradisional ubat ada kat sabah

      Delete
    3. Salam.oem kilang gmp untuk asas gamat n tradisional ubat ada kat sabah

      Delete
  48. Salam,
    Saya nuraiman dr syarikat OEM, sayrikat kami menawarkan produk kecantikan from head to toe, juga bertindak sebagai one stop professional manufacturer. Boleh menghasilkan produk mengikut citarasa pelanggan. Antara produk yang mendapat permintaan tinggi adalah yang berasaskan stem cell, 24k gold and water.
    Berminat, boleh menghubungi saya di talian 017-6680833.

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. Salam,
    Kalo ada yang nk keluarkan produk cosmetic, skin care, suppliment, or toiletries dengan kilang OEM saya recommend satu kilang ni.. Bole contact 019 4739435..dowang friendly je if kita nak tnya pape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam najihah blh sy tahu apa nama kilang tu

      Delete
  51. Salam,
    saya dari kilang cili giling, kilang kami baru nak mohon OEM, apa borang yang perlu kami sediakan untuk buat permohonan tu? sebab selama ni kami hanya guna nama kilang lain untuk produk kami. Mohon penjelasan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, kalau bole keluarkn produk cili giling tanpa OEM lagi jimat tapi kalau nk sediakn khidmat OEM untk org lain kuar produk cili giling guna nama dorg sndiri tu saya tak tau.

      Delete
  52. Salam. Maaf saya tahu entry ini agak lama. Tp saya berharap sgt tuan/puan dpt balas pertanyaan saya ini.

    Bagaimana utk penghasilan pomade. Adakah dia bawah oem jugak? Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali, Cuba contact company OEM yg buat produk kecntikan. Semoga sukses.

      P/s: dulu saya pernh pakai brylcreem.

      Delete
    2. salam, pomade pun bole sekiranya tuan nak keluarkan dengan kilang OEM ^_^

      Delete
    3. comment di atas ada kilang OEM keluarkan produk kosmetic. tuan bole cuba contact no 019 4739435. Semoga berjaya.

      Delete
    4. salam. nak tnya pndapat admin n lain2 yg boleh bg pandangan bernas. sya nak bt kosmetik tp bt sendri, xnak oem atas sbb2 tertentu. so mcm mna nk buat kilang iks utk kosmetik? bole ka buat d atas tanah sendri sblh rumah? kalau sesapa tau bole la share ckit. tq

      Delete
    5. boleh je kalau halaman rumah tuan/puan itu besar.. janji xggu jiran tetangga.

      Delete
  53. Salam. Saya berminat utk keluarkan produk makanan garam kunyit segera. Boleh recommend kilang yg boleh hasilkan produk ni? Terima kasih.

    ReplyDelete
  54. Salam tuan...sy berminat nak keluarkan produk teh untuk kurus..ada contact kilang yg blh hasilkan teh sebegini tak?terima kasih ☺

    ReplyDelete
  55. Terima kasih atas ilmu yg diberikan.. amat2 berharga utk sy..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik ada contact no kilang yg buat teh utk kurus/detox tak?

      Delete
    2. salam..Tuan bole contact En Shah - 0194809789 atau Cik Jiha 0194739435 dari Kilang OEM..

      Delete
  56. Salam.

    Tuan tahu tak kilang mana ambil untuk buat plastik BPA free untuk botol susu/ plastik susu bayi?

    ReplyDelete
  57. as salam.. bagaimana cara untuk menjual kopi menggunakan brand sendiri.. tetapi kopi tersebut diambil dari kilang dan digunakan jenama sendiri.. mohon pencerahan

    ReplyDelete
  58. salam tuan. saya berniat untuk memulakan perniagaan produk kecantikan berasaskan bahan bahan organic/semulajadi seperti tomato, lemon, yogurt, aloevera untuk buat masker/sabun pencuci muka dan banyak lagi. tapi, ada tak cara untuk membuatkan bahan itu kekal lama ataupun ianya perlu dicampur dengan bahan lain untuk mendapatkan hasil yang memuaskan? dan lagi satu, saya seorang pelajar dan bagaimana saya nak memperuntukkan wang beribu ringgit sebagai modal? itu sahaja, terima kasih

    ReplyDelete
  59. Salam tuan saya berminat nak hasilkan produk cili dalam botol..mohon pencerahan

    ReplyDelete
  60. Salam tuan saya berminat nak hasilkan produk cili dalam botol..mohon pencerahan

    ReplyDelete
  61. sekarang dah tahu dah nak keluarkan product sendiri macam mana, nanti after gard if ada modal nak cuba buat brand sendiri hee

    ReplyDelete
  62. assalamualaikum tuan..ade info mcm ne sy nk buat minyak rambut pomade sendiri?

    ReplyDelete
  63. Maaf Tanya salah tempat. Kot2 ada manufacturer dkt sini. Sebab sy email byk x respond. Sy ada buat formula sendiri utk mata. Setelah beberapa tahun mencuba Alhamdulillah sy dpt buat produk yg boleh melegakan mata, kurangkan Rabun dan hilangkan eyebag. Ada yg x Pakai spek da termasuk ibu sy sendiri. Sy buat oil based. Persoalan sy, boleh ke minyak tersebut ditukarkan kepada serum/gel? Kalau boleh sy nk produce. Boleh whatsap sy di 0166252552 (fariz) tq admin.

    ReplyDelete
  64. Salam saya berminat untuk mengeluarkan jenama minyak wangi sendiri. Harap tuan boleh membantu atau ada sesiapa yg boleh membantu? Terima kasih

    ReplyDelete
  65. Assalamualaikum Tuan,
    Terima kasih atas info yg sgt berguna. Saya turut berminat ingin menceburi bidang usahawan ini. maklumlah saya seorang bapa tetapi bekerja secara freelancer dirumah atas sebab menjaga ibu yg uzur dan anak2. Saya mohon pendapat tuan kerana ptoduk yg saya ingin hasilkan ialah produk makanan bayi yakni puree dan bubur. sepanjang pembacaan saya agak sukar mencari kilang yg berkemahiran utk produk sebegitu di malaysia. prosesnya berbeza dengan makanan biasa. Alhamdulillah saya memiliki resepi sendiri dan sambutan penduduk seperumahan memberangsangkan.wujud ker kilang yg mampu memproses makanan bayi secara asli tanpa camputan tiruan di malaysia ni.?

    ReplyDelete
  66. As salam..terima kasih tuan.Ilmu yang Amat bermanfaat sekali.saya pun baru nk memulakan perniagaan..

    ReplyDelete
  67. Salam cik saya nk bertanya...saya nk buat rempah kari jenama sendiri dimana kilang yang patut saya rujuk...utk packaging dan logo serta halal...terima kasih atas bantuan...

    ReplyDelete
  68. Selamat sejahtera puan , saya bercadang nak buat krim kecantikan herbal plant based spt lemon saffron . Kilang OEM mana yg sesuai ? Saya juga nak product tu berstatus halal . Saya Di jb

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam.hi Kami merupakan wakil pengilang OEM yang 100% Bumiputera.Supplement - Food - Skincare - Cosmetic adalah antara subjek OEM kami.
      Call / whatsapp sya: 010-6698569

      Delete
  69. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum tuan. Sy ingin membuat produk jamu/maajun berasaskn herba2 semulajadi. Apa langkah yg perlu sy lakukan ye?.

    ReplyDelete
  71. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  72. Assalamualaikum.. Saya bercadang nak menjenamakan perniagaan Aiskrim. Kilang mana yang sesuai ye ? Terima kasih ;)

    ReplyDelete
  73. Assalamualaikum.. Saya bercadang nak menjenamakan perniagaan Aiskrim. Kilang mana yang sesuai ye ? Terima kasih ;)

    ReplyDelete
  74. Alhamdulillah..blog ni banyak bagi manfaat..semoga tuan sentiasa dipermudahkan semua urusan..

    ReplyDelete
  75. Assalammualaikum..sy teringin nak jual contact lens brand sendiri ..mcm mana utk sy dptkan kilang utk buat n selanjutnya

    ReplyDelete
  76. Salam tuan..boleh rekemen kilang pembuat barangan plastik? Tuan tahu prosedur utk memohon hakcipta (patern)?

    ReplyDelete
  77. salam tuan.. saya berminat nk kuarkan jenama kasut kulit/beg kulit/pakaian ats brand sy sendri cth mcm brand TOMAZ tu... kilang OEM mana ye yang boleh mengrealisasikan impian saya itu.. TQ

    ReplyDelete
  78. Salam Tuan, saya ada produk kecantikan yg di jual atas produk jenama sendiri. Tapi bahan2 dari pengilang yg tidak di ketahui( di rahsiakan) . Produk ni memang berkesan dan menjadi. Tapi kami ada masalah dgn pembekal kerana tidak mahu di ketahui dan di rahsiakan. Di sini saya ada beberapa soalan.:
    1-Boleh tak kalau kita ambil sampel dan bagi kilang buatkan utk kita. Dan kilang mana yg boleh buat begitu.?
    2- Utk starting dlm biz kecantikan macam ni ape yg perlu kita buat? Cth nak register dgn SSM dulu atau macamana?
    Terima kasih. Harap tuan dapat beri penjelasan.tq

    ReplyDelete
  79. salam

    camne nk keluarkan product seperti serbuk collagen ?? siapa yang sy boleh contact ??

    ReplyDelete
  80. Salam.
    mcm mne nak tahu kilang oem mne yg blh uruskan pembuatan minyak angin aromaterapy termasuk minyak wangi. Utk jenama sendiri???
    Blh dapatkan no tel dan adress?

    ReplyDelete
  81. Assalam, jika ada anda berminat utk buat grafik design / packaging. Kami berpengalaman grafik & printing lebih 8 tahun. Boleh lawat fb@insta : upahdesignmurah atau wasap kami : +6013-6729796 TQ ADMIN.

    ReplyDelete
  82. di sarawak ada x kilang oem beroperasi.....tolong bagi info sikit kalau ada....produk apa yang kilang oem di sarawak hasilkan.....tQ...

    ReplyDelete
  83. Salam tuan...dulu saya ada jual teh jenama xxx...bole tahan teh tu...tuan kata kalau nak rebranding kena tanya dgn company tu sendiri..sekiranya company tu setuju..kat mana kita nak buat ya..sekadar nak tambah pengetahuan...atau tuan tau di mana nak beli serbuk teh drpd kilang yg jual serbuk teh yang belum berjenama..

    ReplyDelete
  84. assalamualaikum tuan saya berminat untuk menceburi bidang produk rempah masakan. adakah tuan tahu dimanakah kilang oem yang boleh buat produk makanan dan packing.

    ReplyDelete
  85. minta bantuan tuan. assalamualaikum tuan. saya berminat untuk menceburi bidang produk rempah masakan. adakah tuan tahu dimanakah kilang oem yang boleh buat produk makanan dan packing.

    ReplyDelete
  86. Salam tuan, bole bagi suggestion pengilang mana yg ada r&d sbb saya nk keluaq kan jenama lipstik sendiri...

    ReplyDelete
  87. salam ,saya ingin memasarkan madu asli dari hutan sabah.kilang mana ka yg saya boleh contect ?

    ReplyDelete
  88. Salam, saya ingin mencari pembekal serbuk kunyit organik dalam kuantiti yanb banyak. Kalau ada boleh email sy di amelinazmi@yahoo.com

    ReplyDelete
  89. salam, saya ingin bertanya. boleh ke kalau kita membeli barangan borong yang kosong seperti baju lepastu kita letak jenama sendiri? salah atau macam mana? sesiapa yg boleh memberi pendapat.

    ReplyDelete
  90. Salam. Saya berminat untuk mengeluarkan lipstick jenama sendiri. Boleh minta tolong tuan suggest kan kilang yang bagus khas untuk lipstick?

    ReplyDelete
  91. Salam..mohon pandangan tuan, jika kita membuat OEM, perlukah kita letakkan nama pengilang/pembuat pada packaging produk tersebut? bolehkah kita menggunakan logo Halal, Mesti & HACCP pengilang pada packaging kita sendiri? terima kasih diatas pandangan yang diberikan.

    ReplyDelete
  92. Salam..sy nak tanya agak2 boleh ke kalau sy nak apply kkm utk product sy ? Tapi Sy buat product kecantikan ( serum ) sendiri homemade and natural. Please sesiapa jawabbbb 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, kena contact kkm dulu untuk dapatkan kepastian.

      Delete
  93. salam... boleh saya tahu kilang2 oem yang boleh buat barang cosmetik macam pomade, diadorent , pencuci muka, losyen

    ReplyDelete
  94. salam.. di sabah ada tak kilang oem beroperasi? kalau ada boleh tlg tak bagi info lanjut..terima kasih..

    ReplyDelete
  95. Salam ..boleh tak share kan hilang yg membuat pakaian untuk di re-brand jenama sendiri? Sy sgt berminat dgn fesyen dan nak keluarkan pakaian sndri terutamanya pakaian Muslimah..dan boleh kongsikan jgk modalnye?

    ReplyDelete
  96. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  97. assalammualaikum tuan.. saya ingin keluarkan produk elektronik.. kilang mana yang boleh buat?

    ReplyDelete
  98. assalammualaikum tuan.. saya ingin keluarkan produk elektronik.. kilang mana yang boleh buat?

    ReplyDelete
  99. Assalamualaikum tuan...saya ialah penguasa kicap & cili char kuey tiaw serbaguna jenama sendiri drp rumah...skrg saya xberkemampuan untuk buat pengeluaran yg lebih besar...saya dah pasarkan produk saya...tp sekarang saya ingin mencari kilang yg boleh membuat oem produk saya ini. Skrg saya menggunakan botol 100% tp jika saya nak buat oem...boleh saya tahu kilang mana yg boleh buat oem dengan menggunakan pouch standing poket..spt keluaran air rabena.Bantuan tuan dlm memberitahu kilang yg boleh buat oem cara ini...amat saya alukan. Terima kasih.

    ReplyDelete
  100. cuba tgk di instagram.= krim.rebrand / whatsap 01126000603 dia.ad.buat.collgen,skincare,serum,fndtion

    ReplyDelete
  101. cuba tgk di instagram.= krim.rebrand / whatsap 01126000603 dia.ad.buat.collgen,skincare,serum,fndtion

    ReplyDelete