Tuesday, October 6, 2015

Snek biji rambutan

Siapa sangka biji rambutan boleh dijadikan snek. Ia dibuktikan pensyarah Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang Mohamad Azli Razali, 38, yang menghasilkan snek dipanggil Rambuseed Florentine.

Biji rambutan
Beliau berkata, snek menggunakan 40 peratus biji rambutan yang dikeringkan sebagai bahan utama itu adalah sejenis manisan berasal dari Itali.



Katanya, selepas biji rambutan dikeringkan, ia disimpan dalam bekas kedap udara. Apabila ingin digunakan, biji itu dicencang sebelum dicampur dengan bahan lain mengikut resipi Rambuseed Florentine.

“Idea menjalankan kajian terhadap biji rambutan ini sebenarnya rentetan daripada kajian terhadap biji durian sebelum ini yang pernah dijadikan tepung untuk digunakan dalam makanan.

“Potensi menjadikan biji rambutan sebagai snek memang ada. Florentine adalah snek bersira yang menggunakan pelbagai kacang import seperti badam dan walnut. 

“Dengan menggunakan biji rambutan, ia dapat mengurangkan penggunaan kacang badam dalam resipi asli snek ini. 

“Penggunaan biji rambutan juga dapat menjimatkan kos kerana harga kacang badam agak mahal di pasaran,” katanya.

Mohamad Azli berkata, objektif kajian itu untuk mengurangkan penggunaan kacang import dengan meng­gantikannya dengan bahan tempatan. 

“Masih ramai tak tahu khasiat biji rambutan yang mempunyai lemak polifenol tinggi. Polifenol adalah antioksidan yang dapat melindungi tubuh manusia daripada kerosakan sel akibat radikal bebas. 

“Ia memberi manfaat seperti antipenuaan, antiinflamasi, antibarah dan antipatogen. Selain itu, biji rambutan dapat membantu merawat penyakit kencing manis. 

“Kajian dilakukan pakar pemakanan Pram Pramono mendapati ekstrak metanol pada biji rambutan mengandungi flavonoid dan fenolik,” katanya.

Mohd Azli Razali menunjukkan cara buat snek biji rambutan
Menurutnya, ada pesakit menggunakan biji rambutan sebagai perubatan alternatif untuk merawat kencing manis. 

“Biji rambutan juga dipercayai mampu merawat sakit pinggang. Asid oleic dan asid stearic dalam biji rambutan juga mampu mencegah penyakit berkaitan jantung.

“Kajian mendapati biji rambutan mengandungi nutrisi seperti protein (7.8 peratus), karbohidrat (46 peratus), serat (11.6 peratus) selain asid lemak seperti oleic (40.3 peratus), arachidic (6.1 peratus), palmitic (7.1 peratus) dan stearic (6.3 peratus),” katanya.

Mohamad Azli berkata, snek biji rambutan mendapat maklum balas positif kerana rangup, lemak manis dan sedap. 

“Saya yakin produk ini mendapat sambutan jika dipasarkan kerana setakat ini belum ada pihak menghasil­kan snek biji rambutan. 

“Produk ini memasuki pertandingan reka cipta dan memenangi pingat gangsa di Pertandingan Inventions, Innovations and Design (IID) peringkat UiTM,” katanya.

Siapa sangka biji rambutan boleh dijadikan snek. Ia dibuktikan pensyarah Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Pulau Pinang Mohamad Azli Razali, 38, yang menghasilkan snek dipanggil Rambuseed Florentine.

Beliau berkata, snek menggunakan 40 peratus biji rambutan yang dikeringkan sebagai bahan utama itu adalah sejenis manisan berasal dari Itali. 

Katanya, selepas biji rambutan dikeringkan, ia disimpan dalam bekas kedap udara. Apabila ingin digunakan, biji itu dicencang sebelum dicampur dengan bahan lain mengikut resipi Rambuseed Florentine. - Harian Metro -


Bagi aku berita ni memang 'wow gitu!'. Dulu pernah juga aku terfikir kenapa biji nangka dengan cempedak boleh dimakan tapi biji buah-buah yang lain tak boleh? Rupa-rupanya biji buah-buah yang lain pun boleh dimakan tapi ada cara-caranya.

Nanti kita tengoklah akan datang mana tahu tongkol jagung pun orang buat snek. Kulit durian yang tajam-tajam pun mana tahu akan datang orang boleh buat snek juga. Macam-macam zaman sekarang ni. Kreatif betul!

Sumber
Snek biji rambutan

No comments:

Post a Comment