Sunday, December 25, 2016

86 idea perniagaan

Bagi sesiapa yang masih buntu sebab takde idea nak berniaga apa, sila baca entri ni. Mudah-mudahan korang dapat manfaat dari 86 idea perniagaan yang aku kongsikan.


Tanpa buang masa jom baca dan kaji 86 idea memulakan bisnes bawah RM3000.

Tuesday, December 13, 2016

Pengalaman berniaga secara consignment 2

Bila hasil sikit, aku usaha lebih. Aku cuba tanya tauke kantin sekolah pulak. Apa benda yang aku nak letak kat kantin sekolah?

Buah kelapa sebagai hiasan
Jelly kelapa! Aku nak letak jelly kelapa je.

Thursday, December 8, 2016

Pengalaman berniaga secara consignment

Kali ni aku nak kongsi pengalaman ciput aku berniaga secara consignment. Masa ni aku rasa tak nak berniaga tepi jalan lagi. Kalau boleh nak buat bisnes hantar-hantar je kat seberapa banyak kedai runcit.

Jual dadih biasa-biasa je
Macam biasa aku buat bisnes tanpa pembantu. Lone Rangerla katakan..

Saturday, November 26, 2016

Gula pasir semakin mahal?

Masa harga gula naik jadi RM2.84 pun dah terasa mahal sangat. Ini kan pula nak naik lagi. Awal bulan November harga minyak masak naik.

Gula pasir mahal
Harga gula pasir mungkin nak naik lagi awal bulan Disember tahun ni. Nak naik berapa? Dari mana tahu?


Friday, November 25, 2016

Minyak masak dimahalkan

Dah dekat sebulan rakyat Malaysia dibebankan dengan harga minyak masak yang melampau. Bagi orang kaya, takdelah terasa sangat. Kalau orang biasa-biasa je? Terasa bebannya. Tu belum lagi orang miskin, lagi dahsyat bebanannya.

Minyak masak 5 kg bernilai RM21
Peniaga kecik macam aku memang terasalah beban harga minyak masak mahal. Adakah kita mesti terima je keadaan macam ni?


Monday, November 14, 2016

Pengalaman berniaga tepi jalan part 3

Sebenarnya aku memang nak terus berniaga kat tepi jalan untuk jadikan pengalaman sebelum bukak bisnes lebih besar akan datang in shaa Allah. Cuma aku terpaksa berhenti kejap berniaga tepi jalan sebab nak tolong makcik aku jaga vending machine m6.

Jenama kulit popia yang aku guna.
Sebelum ni suami dia yg jaga tapi bila dah sakit terlantar kat hospital terpaksalah aku yang tolong.

Thursday, September 29, 2016

Resepi kek batik coklat

Senang je nak buat kek batik ni. Orang rumah aku tau resepi ni masa dia anak dara lagi. Biasalah orang perempuan dulu kan suka belek2 majalah tengok resepi. Nama majalah tu dia tak ingat sebab dah lama sangat. Orang perempuan sekarang belek2 smartphone, phablet atau tablet je baca resepi.

Kek batik dalam loyang.

Ok tanpa buang masa, inilah dia bahan-bahan dan cara-cara membuat kek batik coklat.

Sunday, September 25, 2016

Pengalaman berniaga tepi jalan part 2

Sepanjang aku jual popia pagi-pagi, ada jugak customer yang tanya benda yang aku tak jual. Ada yang tanya kalau aku ada jual popia sambal, bihun, karipap etc. Aku cuma tau buat popia goreng inti udang, sardin dengan daging je sebagai pilihan.

Bakul bersaiz inilah buat letak popia
Aku mula terfikir berniaga petang mungkin lebih baik. Kalau nak berniaga waktu pagi, biasanya orang mencari nasi lemak.

Wednesday, September 14, 2016

Pengalaman berniaga tepi jalan

Sebelum aku berniaga tepi jalan, aku kerja makan gaji je. Aku pernah jadi security guard lepas tu jadi graphic designer. Sebelum jadi security guard, aku buat kerja part time jadi computer tutor kat sekolah rendah. Sebelum jadi tutor, aku pernah buat direct selling.

Sebenarnya aku nak terus cerita pasal first time berniaga tepi jalan. Bila aku fikir balik mungkin ada baiknya aku kongsi sikit pasal kerja makan gaji. Sikit je pastu aku kembali ikut tajuk entri ni.