Tuesday, June 26, 2018

Senarai Kilang OEM Kosmetik dan Skincare

Anda nak buat produk kosmetik atau penjagaan kulit atau kedua-duanya sekali? Dalam artikel kali ini saya kongsikan senarai kilang-kilang OEM (Original Equipment Manufacturer) yang terlibat dalam pembikinan produk-produk tersebut. Semoga bermanfaat untuk anda yang nak jadi usahawan kosmetik/skincare.

Senarai kilang oem Malaysia

Jom tengok senarai kilang oem di Malaysia sekarang!



Johor

MohaBiotech Manufacturing
Alamat :
No. 1140, Jalan Sri Putri 3/2,
Takan Putri,
81000 Kulaijaya,
Johor.

Telefon :
07-660 5121 (Office)
013-777 7286 (Nor)
011-11616266 (Alysha)
019-3488394 (Izzah)
011-6326 4251 (Qistina)
018-788 0281 (Linda)

Email : Mohabiotech@gmail.com
Website : mohabiotech.com.my

 
Melaka

Melaka Biotechnology Corporation 
Alamat :
Lot 7 MITC City,
75450 Ayer Keroh,
Melaka

Tel :  06-2313622
Fax : 06-2313276

Website : www.melbio.com.my
Email : info@mib.gov.my


Selangor

Tender Products Sdn. Bhd. (76943-V)
Alamat :
Nombor 14 & 16,
Lorong Perusahaan Ringan 1,
Batu Caves Light Industrial Area,
68100 Sri Gombak, Selangor Darul Ehsan.

Telefon : 03 61885761
Website : www.tenderproducts.com.my
Email : tenderpro76943@gmail.com


Amlion Personal Care Sdn Bhd
Alamat:
Lot 4, Gate A, Jalan Teknologi 3/6,
Taman Sains Selangor 1,
Seksyen 3,
Kota Damansara,
47810 Selangor Darul Ehsan,
Malaysia.

Telephone : +603 – 6156 9818 
Facsimile : +603 – 6157 3515
Website : http://amlion.com.my

E-Mail : enquiries@amlion.com.my


ORB COSMEX SDN BHD (1143758-U)
No.24, Jalan MJ 8,
Taman Industri Meranti Jaya,
47120 Puchong, 
Selangor.

Telefon :
Call : 03-80669726
Whatsapp : 010-8349333, 0108348333

Website : http://oribionature.com
Email : info@oribionature.com


Kelantan

Izie Herbs Resources (KT0379083-V)
Alamat :
Tingkat 1, 2 & 3,
PT 3530,
Jln. Kota Bharu - Pasir Puteh,
16150 Limbat, Kota Bharu,
Kelantan.

Telefon :
Marketing Division :
013-6374706, 013-6374610, 013-6374734 Admin :
019-9090566, 012-9292477, 09-7649770

Faks: 09-7649770
Website: www.izieherbs.com
Email: izieherb@yahoo.com


Perak

A1 Kilang Kosmetik  
Alamat :
No.32, Hala Perusahaan Keledang Utara 2,
Kawasan Perusaan Menglembu,
31450 Menglembu, Perak, Malaysia.

Nombor Telefon :
Panggilan: +6010-3997009 / +6010-3997001 / +605-2828001
Whatsapp: +6012-4608276 / +6012-5582951 / +6017-4661314

Website : http://a1kilangkosmetik.com
Email : 
dr.origin@hotmail.com
dr.orizi.andywoon@gmail.com



Kedah

Delima Jelita Herbs
Alamat :
Kilometer 14 Simpang Empat,
06650,l Alor Setar,
Kedah Darul Aman.

Telefon : 0195678687, 0124570482
Website : www.delimajelita2u.com
Email : delimajelita@gmail.com


Sebagai usahawan yang bertanggungjawab, anda jangan rahsiakan kilang OEM yang hasilkan produk anda. Pelanggan-pelanggan anda berhak tahu status kilang OEM termasuk bahan-bahan dalam produk anda. Bahan-bahannya mesti guna nama saintifik.

Setakat tulis bahan-bahannya ialah ekstrak limau dan herba-herba tertentu memang tak boleh diterima. Kalau untuk pemasaran atau pengiklanan bolehlah bagitau macam tu. Bahan-bahan mesti guna nama saintifik, halal dan bersih. Barulah halalan toyyiban.

Kalau dedahkan nama kilang OEM nanti takut ada pesaing? Its so 2014! Kilang-kilang OEM sekarang pun dah ada website, dah promote kaw-kaw punya. Dorang sesama kilang OEM pun bersaing nak dapatkan client supaya guna khidmat kilang dorang.

Orang yang tak nak buat produk jenama sendiri pun terdedah dengan populariti kilang OEM sekarang ni. Apa yang nak dirahsiakan sangat? Bukan semua orang mampu buat produk jenama sendiri. Kalau semua orang mampu nanti takdelah pekerja makan gaji, agent, dropshipper etc.

Kalau ada nak tambah kilang OEM kosmetik atau skincare dalam senarai nanti sila bagitau melalui komen. Paling penting saya nak nama kilang, alamat, nombor telefon, website dan email. Kalau kilang OEM takde website setakat guna social media contohnya facebook maknanya kilang tu mungkin ada masalah kewangan. Kalau kilang OEM guna free blog macam blogspot pun berkemungkinan ada masalah kewangan jugak tu. Peniaga kecil-kecilan guna blogspot atau FB takpelah takde website tapi kalau sebuah KILANG takde website tu tak professional.

Seandainya ada yang tak kena dengan kilang OEM dalam senarai yang saya kongsi, sila komen. Tak kiralah dari segi layanan ke, kena tipu rupa-rupanya syarikat MLM ke, produk tak dibuat seperti yang dirancang ke dan sebagainya. Biar kita sama-sama tahu kilang OEM mana yang 5 star dan yang kureng 5 star.

Semoga anda berjaya menjadikan kerja sendiri sebagai kerjaya!

2 comments:

  1. Sy ada trfikir nak buat produk sendiri,tp blm cukup bajet..tq for info..

    ReplyDelete