Saturday, July 7, 2018

Taktik Along "Private and Confidential"

Pagi-pagi hari Sabtu saya check kotak peti pos. Satu kali dapat surat "Private  & Confidential". Belek-belek surat tu takde lak nama pengirim atau penerima.

Surat " Private & Confidential".
Dalam hati saya, "surat along?"



Tunggu apa lagi. Saya bukaklah surat tu nak tengok isi dalam dia apa benda.

Isi dalam surat.

Memang sah surat dari along! Promot nak bagi pinjaman. Siap nak bagi komisen pada introducer.

Saya amik contoh pinjaman RM50,000 dari surat along "prebet n konpidentel" ni. Kalau pinjam RM50,000 bayar RM4208 setiap bulan selama 12 bulan. Jumlah bayar balik ialah RM50,496. Boleh percaya along amik bunga/faedah/interest RM496 je kalau bagi pinjam RM50,000?

Dah ramai orang terkena dengan taktik licik along ni. Janganlah nak buat pinjaman along. Jangan nak tolong jadi introducer dorang. Buat apa jadi introducer dapat komisen hasil menyusahkan orang lain?

Masalah mangsa-mangsa along sebelum ni pun masih ada yang belum setel. Kalau belum pernah pinjam ahlong tu jangan sesekali nak cuba pinjam dari dorang. Apa-apa hal kita tolong dulu mangsa-mangda along setakat yang kita mampu.

Bagi mangsa-mangsa along yang nak cari jalan penyelesaian, boleh tengok kat sini.

12 comments:

  1. Fuh..

    ada orang kata pinjam along ini umpama letak tali gantung ke leher..

    tak mampu bayar mati katak la jawapnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut ada orang buat iklan macam tu. "Pinjam along seperti gantung diri sendiri."

      Delete
  2. dapat duit senang,tapi terikat la sampai bebila

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maknanya tak berbaloi pinjam duit along tu kan.

      Delete
  3. Bahaya guna taktik macam ni.. Katakan ada golongan yang tengah buntu mencari, dapat surat gini ada harapan mereka meminjam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jadi jugak tu. Orang yang nak pinjam along pun biasanya golongan yang terdesak.

      Delete
  4. tapi orang ramai masih jugak tak insaf dan masih meminjam lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Along memang amik kesempatan kat orang yang belum serik pinjam dengan dorang.

      Delete
  5. tetiba sy tingat psl bdk yg kena jerat ngan along tu smpi terpaksa tidur kat surau. nak berniaga tp buat pinjaman dgn along mmg cr nahas laa jawabnya... bisnes ke mana along x henti2 memburu tp tu laa org kita jenis x sedar2 jg. hari2 hadap berita psl along tp ada jg yg terperangkap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesian budak tu. Along pulak makin giat promot servis dorang tu tak kira online atau offline.

      Delete