Friday, August 31, 2018

Merdekakan Diri Anda

Adakah anda sudah merdeka? Merdeka itu bebas tapi tak bermaksud boleh langgar undang-undang.
Bendera Malaysia
Bendera Malaysia
Mungkin maksud merdeka bagi setiap orang tak sama.

Wednesday, August 29, 2018

Tol Hapus Baik untuk Peniaga

Buat apa nak tambah baik tol yang sedia ada? Kan lebih baik dimansuhkan je. Apa-apa hal boleh baca dulu petikan berita ni dulu.

Berita Astroawani
Siling Tol Bukit Raja runtuh akibat angin kencang pada hari Jumaat. Gambar fail/Bernama.
PETALING JAYA: PLUS Malaysia Berhad (PLUS) telah menjalankan pemeriksaan terperinci di semua 92 plaza tol kendaliannya di seluruh negara.

Saturday, August 25, 2018

Kerja Sendiri VS Kerja Makan Gaji 2.0

Walaupun tujuan orang kerja sendiri dan kerja makan gaji ni sama tapi tetap ada perbezaannya. Apa yang sama? Nak dapatkan kepingan besi/perak/emas, kertas bernombor dan tambah nombor di akaun bank. Pendek cerita nak cari duitlah.

Lima sen
5 sen pun duit jugak.
Jom sama-sama tengok perbezaan antara kerja sendiri dan kerja makan gaji.

Monday, August 20, 2018

Mahligai Impian Katering mungkir janji?

Kalau client dah bayar duit, kenalah buat kerja ikut seperti yang ditawarkan atau dijanjikan. Kalau tak boleh buat, awal-awal bagitau tak boleh buat supaya tak menyusahkan orang lain.

Nombor plat lori SS 4166 X.
Kesian dekat tuan rumah majlis pernikahan di Kuantan, Pahang.

Tuesday, August 7, 2018

Pelan Internet Prepaid Bawah RM40 Sebulan untuk Peniaga Kecil-kecilan

Walaupun ada pilihan untuk langgan internet broadband tapi penggunaan data internet prepaid masih diperlukan. Mana tahu kat tepi jalan berniaga tapi nak guna internet sementara customer belum ada? Kalau tempat ada wifi tapi tak tahu password tapi nak guna internet pun masih terpaksa langgan pelan internet prepaid jugak. Berapa banyak tapi da..

Pelan internet prepaid mana terbaik?

Jom kita buat comparison now.

Harga anak kucing RM500 ke bawah.

Anda penggemar kucing? Orang biasa nak beli kucing, cari anaknya. Umur kucing ni singkat so kalau beli yang memang dah besar terasa rugi lak. Kalau beli anak kucing, boleh bersama lebih lama berbanding beli kucing dah besar.

Gambar hiasan dari wikipedia
Jom tengok sikit senarai harga anak kucing RM500 ke bawah.