Tuesday, March 31, 2015

Full list of non-GST item

Putrajaya must change its current approach of educating the public on the goods and services tax (GST) by publishing immediately a list of tax-exempted items in every newspaper in the country, former minister Tan Sri Rafidah Aziz said.

Tan Sri Rafidah Aziz commenting about GST

The outspoken former international trade and industry minister said a clear list would help consumers to be better prepared for the new tax which takes effect tomorrow.

Apakah pekerjaan yang paling baik?

Dalam entry kali ini aku nak share sesuatu pasal pekerjaan paling baik menurut Rasulullah S.A.W.

Buatlah kerja dengan tangan sendiri

Pekerjaan apakah yang paling baik dan paling mulia? Melalui empat hadits shahih ini, Rasulullah S.A.W. menerangkannya kepada kita.

Friday, March 27, 2015

Jangan Pinjam Ah Long


KOTA BHARU - Seorang daripada tiga lelaki mengaku salah di mahkamah majistret, di sini, semalam, atas tuduhan mengedar risalah pinjaman wang tidak berdaftar atau ah long.

3 orang edar risalah ahlong ditahan
Leow Chee Yin, 21, berasal dari Alor Setar, Kedah, mengaku salah, sementara dua lagi yang menafikan tuduhan itu ialah Lim Soon Guan, 21, juga dari daerah sama dan Lim Ern Chiat, 42, dari Padang Besar Utara, Perlis.

Tekanan GST semakin terasa

Dalam entry sebelum ni aku ada buat topic "Bahang GST semakin terasa" tapi kali ni aku nak cerita lagi pasal GST. Bukan aku minta dapat tekanan dari GST tapi memang dapat rasa tekanan GST masa berniaga tepi jalan.

Website GST

Berniaga tepi jalan pun boleh terasa tekanan GST?

Friday, March 20, 2015

Cara Buat Produk Jenama Sendiri (Updated)

Masalah peniaga yang nak buat produk jenama sendiri ialah tak tahu nak buat macamana. Nak hubungi siapa? Nak tanya kat siapa? Dalam entry ini kalilah aku nak share info asas cara buat produk jenama sendiri khas untuk orang yang ada modal lebih dan ada idea nak buat produk jenama sendiri.

Logo halal Jakim
Caranya ialah dapatkan perkhidmatan dari kilang OEM. Apa itu OEM? Kat mana nak cari?

Tuesday, March 17, 2015

Ikhlas Berniaga

Ikhlas lebih mudah disebut dari dilaksanakan. Buat sesuatu tanpa mengharapkan sebarang ganjaran bukan mudah. Sebab itu kita selalu dengar orang cakap sedekah dengan ikhlas berbanding berniaga dengan ikhlas.

Bawa bertenang dan jadi ikhlas

Betul ke tak ada orang berniaga dengan ikhlas?

Tuesday, March 10, 2015

Bahang GST Semakin Terasa

Good & Services Tax atau lebih dikenali sebagai GST bakal dilaksanakan tak lama lagi. GST adalah cukai yang akan dikenakan pada semua product/service kecuali product/service yang telah disebut untuk dikecualikan. Tidak kira sama ada rakyat menyokong atau membantah pelaksanaan GST, kerajaan tetap nak laksanakan GST pada 1 April 2015.

Good & Services Tax
Tahu tak kenapa aku makin terasa bahang GST sekarang ni?

Thursday, March 5, 2015

The Customer is Always Right?

"The customer is always right" is a motto, slogan, or outright lie which exhorts service staff to give a high priority to customer satisfaction. It was popularised by pioneering and successful retailers such as Harry Gordon Selfridge, John Wanamaker and Marshall Field.

Harry Gordon Slfridge
They advocated that customer complaints should be treated seriously so that they should not feel cheated or deceived.

Sunday, March 1, 2015

Needs VS Wants

The difference between a need and a want is very simple.

You need? You want?
What is the difference between need and want?